Dolár v utorok oslabil voči euru aj jenu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, nórska koruna, kanadský dolár, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár v utorok oslabil voči euru aj jenu“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 4. novembra (SITA, Reuters) – Dolár v utorok oslabil voči euru aj jenu po tom, ako počas posledného týždňa vzrástol najvyššie od roku 2010. Oslabili aj nórska koruna a kanadský dolár, keďže svetové ceny ropy klesli. Americký dolár posilnil voči svojmu kanadskému menovcovi na 1,1390 CAD/USD, čo je najvyššia úroveň za viac ako päť rokov. Nórska koruna voči euru oslabila najnižšie od novembra v roku 2009, a to približne o 0,5 % na 8,5490 NOK/EUR. Jen posilnil voči doláru o viac ako 0,5 % na 113,40 JPY/USD.

Dolárový index oslabil počas prvých dvoch týždňov októbra o 2,5 %, odvtedy sa však zotavil. Jeho rast totiž podporil prekvapivý krok Bank of Japan, ktorá v minulom týždni prešla k ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky. To oslabilo jen a vyvolalo otázky o tohtotýždňovom zasadaním Európskej centrálnej banky. Trh totiž očakáva náznak toho, že banka ešte viac uvoľní menovú politiku s cieľom podporiť ekonomiku eurozóny.

Česká koruna a maďarský forint v utorok oproti spoločnej európskej mene posilnili, ale poľský zlotý oslabil. Koruna si do 10:04 SELČ pripísala 0,12 % a stúpla na 27,775 CZK/EUR a forint vzrástol o 0,11 % na 308,700 HUF/EUR. Zlotý si však pohoršil o 0,03 % a klesol na 4,224 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy