Deficit verejných financií zostane v budúcom roku pod 3 % HDP aj podľa EK

Európska komisia (EK) dnes zverejnila jesennú prognózu vývoja slovenskej ekonomiky. V budúcom roku očakáva podobný vývoj ako Ministerstvo financií (MF) SR. Podľa prognózy EK zostane deficit Slovenska v budúcom roku pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Optimistickejšia ako slovenský rezort financií je napríklad pri prognózach rastu zamestnanosti.
„Horší výhľad ekonomického rastu v eurozóne sa nepremieta v plnej miere do nižšieho výhľadu zahraničného dopytu a nevytvára tak dodatočné riziká pre rozpočet. Podľa prognózy EK zostane deficit pod 3 % HDP počas celého prognózovaného obdobia a potvrdzuje tak udržateľnosť ozdravenia verejných financií,“ konštatoval v správe pre médiá riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martin Filko. Zároveň doplnil, že podľa predpokladov EK štrukturálny deficit dočasne stúpne o 0,7 % HDP v roku 2014, ale bude viac než kompenzovaný konsolidačným úsilím vo výške 0,8 % HDP v roku 2015.
Podľa prognóz komisie slovenská ekonomika v budúcom roku bude rásť tempom na úrovni 2,5 %, čo je o 0,1 percentuálneho bodu (p.b.) nižšie tempo ako predpokladá MF SR. „Zníženie odhadu rastu oproti jarnému výhľadu je spôsobené najmä znížením prognózy zahraničného dopytu, ktorý sa premieta do nižšieho príspevku čistého exportu,“ vysvetlil Filko.
Komisia je však optimistickejšia pri odhadoch vývoja rastu zamestnanosti. Predpokladá, že v budúcom roku dosiahne úroveň 0,7 %, zatiaľ čo MF SR očakáva rast na úrovni 0,4 %.
EK však očakáva zhoršenie vývoja inflácie. Tá by podľa jej odhadov mala v roku 2015 dosiahnuť 0,7 %, rezort financií predpokladá, že dosiahne úroveň jedného percenta. „Hlavným dôvodom rozdielu je pravdepodobne aktuálny vývoj cien komodít na zahraničných trhoch,“ konštatoval Filko.
V budúcom roku by mal podľa EK deficit verejných financií klesnúť na 2,6 % HDP a v roku 2016 by sa mal znížiť na 2,3 % HDP. „Jesenná prognóza zohľadňuje opatrenia prezentované MF SR na budúci rok, najmä rozsiahlejšiu novelu dani z príjmov a zachovanie sadzby DPH na úrovni 20 %. Prognóza EK predpokladá aj zavedenie prioritných opatrení, ako sú daňové úľavy pre vedu a výskum, odvodovú odpočítateľnú položku a zvýšenie platov učiteľov,“ priblížil Filko.
Hrubý dlh Slovenska má v tomto roku klesnúť na úroveň 54,1 % HDP podľa prognózy EK aj MF SR. „Komisia prognózuje maximálnu výšku dlhu v roku 2015 vo výške 54,9 % HDP za predpokladu dosiahnutia príjmov z privatizácie Slovak Telekomu a využitia hotovostnej rezervy,“ dodal Filko.

Súvisiace články

Aktuálne správy