Počet nezamestnaných v Španielsku sa v októbri zvýšil

Počet registrovaných nezamestnaných v Španielsku sa v októbri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšil takmer o 80.000. To signalizuje potenciálne ochladenie oživovania ekonomiky. Predpokladá sa však, že nárast je len dočasný a že ho spôsobili sezónne faktory. Navyše, ľudí bez práce je podstatne menej ako v rovnakom období vlani. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
V októbri bolo v Španielsku celkovo okolo 4,5 milióna registrovaných nezamestnaných, uviedlo španielske ministerstvo práce. V porovnaní so septembrom ich počet vzrástol o 79.154. Októbrový nárast nezamestnaných bol už tretím po sebe. Hlavným dôvodom je skončenie letnej turistickej sezóny.
V porovnaní s októbrom 2013 počet nezamestnaných Španielov klesol o 280.000, čo zodpovedá zníženiu o 5,9 %. To znamená, že na trhu práce pretrváva pozitívny trend, zdôraznilo ministerstvo práce. Ministerstvo neuvádza mieru nezamestnanosti. Podľa posledných údajov štatistického úradu INE sa nachádza na úrovni 23,7 %.
Španielska ekonomika sa zotavuje z dvoch recesií. Tá posledná sa skončila v závere roka 2013. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vzrástol v každom z uplynulých štyroch kvartáloch. Podľa vlády by sa v roku 2015 malo skončiť 6-ročné obdobie poklesu pracovných miest a vytvoriť 622.000 nových miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy