Opozícia sa zatiaľ nedohodla na odvolávaní Pašku

Odvolanie Pašku iniciujú NOVA, SaS a OĽaNO

Opozícia sa zatiaľ nezhodla, či podá návrh na odvolávanie Pavla Pašku z postu predsedu NR SR. Jeho odvolanie chcú iniciovať poslanci za hnutie NOVA, SaS a OĽaNO. Ako uviedol v utorok na tlačovej besede predseda NOVA Daniel Lipšic, zatiaľ však sa k nim nechcú pridať ostatné opozičné strany. "Kolegovia z Ľudovej platformy nám oznámili, že nechcú odvolávať Pašku. Včera bol ich názor, že netreba odvolávať ministerku Zuzanu Zvolenskú. Zjavne ich udalosti predbehli a možno ich predbehnú znovu. Budeme ich presviedčať. Dnes robiť len mimoriadne výbory pri tak viditeľnej korupcii, ktorá sa týka zdravotníctva, je zakrývanie si očí. Je dôležité hovoriť o týchto kšeftoch v parlamente,“ vyhlásil Lipšic.

 

Preto trojica strán NOVA, SaS a OĽaNO začali zberať podpisy poslancov NR SR na odvolávanie Pašku, pretože podľa Lipšica skutočným beneficientom týchto kšeftov v zdravotníctve je Paška. Podľa Lipšica totiž odvolanie Zuzany Zvolenskej a Renáty Zmajkovičovej, ktoré pôsobia skôr ako nastrčené figúrky, je nedostatočné. Kšeft sa totiž netýka len piešťanskej nemocnice, kde pôsobila Zmajkovičová, ale aj Martina a Trenčína.

To, či podporia návrh na odvolanie šéfa parlamentu, poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný nevedel povedať. To isté pritom platí aj pre poslancov za KDH a Most-Híd. “Sme pripravení diskutovať aj o návrhu na odvolanie,” povedal Novotný.

Podľa medializovaných informácií kúpila piešťanská nemocnica CT prístroj za 1,6 mil. eur, čo je o 600-tisíc viac, ako vysúťažilo predchádzajúce vedenie. Víťazom tendra sa stala spoločnosť Medical Group SK, kde v minulosti pôsobil aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka parlamentu a predsedníčka dozornej rady piešťanskej nemocnice Renáta Zmajkovičová v pondelok po výzve premiéra Roberta Fica rezignovali.

Paška sa podľa Lipšica tvári ako jeden z veľkých štátnikov, ktorý so zdravotníctvom nemá nič spoločné, preto odcitoval Lipšic zo spisu Gorila záznam z 22. marca 2006, keď sa stretol Jaroslav Haščák a Robert Fico. „Pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Rozprávajú o Pavlovi Paškovi. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať. Haščák ide budúci týždeň do Londýna. Fico mu dohodne stretnutie s Paškom“. Prepojenia skupiny Medical Group SK s Pavlom Paškom a sponzormi Smeru podľa Lipšica dokazuje aj zverejnená adresa firmy Medical Group SK, ktorá sídli na Trnavskej ceste, kde sídlia firmy sponzorov Smeru.

Lipšic pripomenul, že už pred rokom upozorňoval v parlamente na Medical Group SK a na jej personálne prepojenia. „Člen dozornej rady Stredoslovenského ústavu kardiovaskulárnych chorôb Robert Rigo podnikal v skupinách Medical Group SK. Dodnes je riaditeľ cyperskej spoločnosti bývalého vlastníka firmy, ktorá vlastnila Medical Group SK. Nominant tejto vlády za pána Pašku podnikal v týchto firmách, ktoré sú vlastnené a vlastnili Medical Group SK,“ zdôraznil.

Zisk Medical Group SK začal podľa Lipšica rásť s nástupom Ficovej vlády v roku 2006, potom išiel pomerne prudko dole a potom zase prudko hore za ďalšej vlády. „Ekonomické výsledky Medical Group SK kopírujú obdobia Ficových vlád. Je to náhoda? To je dôkaz, že Medical Group SK je s mocnými v Smere prepojená,“ vyhlásil Lipšic.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka boli by neradi, ak by sa po páde dvoch pešiakov zabudlo na milión eur, o ktoré bol nákup prístroja predražený. Vyzýva preto nového ministra zdravotníctva, aby tender zrušil a vypísal nový. Podľa Galka však nejde o ojedinelú záležitosť. „Ozvali sa nám viacerí pracovníci nemocníc, že podobný postup s podobnými hráčmi sa uskutočnil aj u nich. Ideme to preveriť. Vyzývam poctivých manažérov v zdravotníctve, aby informovali o takýchto prípadoch. Chobotnica vysávajúca zdravotníctvo prišla včera len o jedno chápadlo, ostatné fungujú ďalej,“ vyhlásil Galko.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy