Ebola drví Afriku aj ekonomicky, turisti rušia safari

, USA Today Foto: SITA

Súčasná epidémia Eboly v západnej Afrike nemá len priame zdravotné dôsledky v zasiahnutej oblasti, ale týka sa aj mnohých krajín, ktoré s nákazou vôbec neprišli do styku. Zahraniční turisti hromadne rušia dovolenky aj cesty na safari, ktoré plánovali dlho dopredu. Africkí vládni predstavitelia sa obávajú, že nižšie príjmy z turizmu by mohli mať vážne následky pre africkú ekonomiku.

Viac ako polovica prevádzkovateľov afrického safari zaznamenala pokles rezervácií o dvadsať až sedemdesiat percent. Ukázal to prieskum päťsto spoločností na SafariBookings.com. "Pred epidémiou Eboly to bol veľký hit, ale situácia sa stále zhoršuje," povedal Wouter Vergeer, zakladateľ holandského servera, pre denník USA Today.

Menší záujem o africké safari navyše neovplyvní iba jeho prevádzkovateľa, dotkne sa aj ďalších profesií. Podľa amerického veľvyslanca v Juhoafrickej republike poskytne každý turista príjem pre osem pracovných miest, napríklad v oblasti dopravy, pohostinstva, reštaurácií, poľnohospodárstva a ďalších.

Obľúbené turistické destinácie v južnej a východnej Afrike sú navyše tisícky kilometrov vzdialenej od ohniska epidémie krvácavej horúčky. Milovníci safari jazdia napríklad do Kene, Botswany, Zambie, Zimbabwe, Namíbie a Tanzánie.

"Ironicky povedané, epidémia Eboly nie je problém. Problém je epidémia ignorácie," povedal americký veľvyslanec Ebrahim Rasool pre americký server USA Today. Komentoval tým skutočnosť, že sa ľudia nevyznajú v geografii afrického kontinentu. Oveľa bližšie sú k Ebole obľúbené európske mestá, ako Madrid alebo Paríž.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie zomrelo na hemoragickú horúčku zhruba 5000 ľudí a nakazených je okolo 14 000.

Súvisiace články

Aktuálne správy