Nezamestnanosť v Českej republike ďalej klesá

Situácia na trhu práce v Českej republike sa aj v 3. štvrťroku zlepšila. Podľa českého portálu Patria miera nezamestnanosti v krajine za tri mesiace do konca septembra 2014 v medziročnom porovnaní klesla na 6 % zo 6,9 % v 3. kvartáli 2013. Informoval o tom finančný portál na internetovej stránke Patria.cz.
V medzikvartálnom porovnaní však nezamestnanosť v ČR stagnovala na úrovni 6 %, ktorú dosiahla v 2. štvrťroku tohto roka.
Medziročný pokles nezamestnanosti, respektíve rast zamestnanosti, ide na vrub pozitívnemu vývoju českej ekonomiky. Hospodárstvo rastie a vytvára nové pracovné miesta najmä v spracovateľskom priemysle a niektorých službách.
Pozitívnou správou je aj pokles dlhodobej nezamestnanosti, ktorá sa týka takmer polovice ľudí bez práce. Je pritom bežné, že s dĺžkou nezamestnanosti sa znižuje šanca ľudí nájsť si novú prácu. Preto aktuálny trend považujeme za veľmi pozitívny, konštatovala Patria.
ČR stále patrí v rámci Európskej únie (EÚ) medzi krajiny s nízkou nezamestnanosťou. A to dokonca aj v podmienkach relatívne flexibilného trhu práce. Nedávne dve recesie ukázali, ako rýchlo je možné prepúšťať, a súčasný vývoj potvrdzuje, že firmy dokážu celkom rýchlo aj nových zamestnancov prijímať.
Patria predpokladá, že posledný štvrťrok 2014 prinesie mierne zvýšenie nezamestnanosti tak, ako je to v tomto období roka bežné. Budú končiť sezónne práce a ďalšie úväzky na dobu určitú, ale hranicu 7 % už miera nezamestnanosti neatakuje.
V budúcom roku sa pravdepodobne trend zlepšovania situácie na trhu práce mierne spomalí s tým, ako sa prehodnocujú doteraz veľmi pozitívne výhľady českej ekonomiky. Na vine je útlm európskeho hospodárstva, ktoré sa len ťažko odráža od dna.

Súvisiace články

Aktuálne správy