Rusko čakajú ťažké časy

, Colosseum Foto:SITA

Ruský rubeľ zaznamenal počas štvrtkového obchodovania (30.10.2014) najväčší jednodňový nárast oproti americkému doláru za posledných takmer šesť rokov.

Investori očakávajú, že centrálna banka pravdepodobne prijme veľmi prísne opatrenia, aby menu upevnila. Od začiatku tohto roka až k posledným minimám, ktoré boli dosiahnuté 29.10.2014, totiž ruská mena voči doláru klesla už o 24 percent.

Kombinácia klesajúcej ceny ropy a západných sankcií sú hlavnými dôvodmi spomalenia hospodárskeho rastu Ruska. Tento mix prinútil investorov k predaju aktív denominovaných v rubľoch, ako sú akcie a dlhopisy. Ruská centrálna banka zasahuje proti poklesu meny takmer každý deň a od začiatku októbra predala viac ako 28 miliárd amerických dolárov. Úrokové sadzby sa od začiatku roka vyšplhali do úrovne 8 percent a od 5. novembra vzrastú až na 9,5 percenta.

Avšak vďaka klesajúcej cene ropy Brent, ktorá v tomto roku prepadla o viac než 20 percent, sa ruskej centrálnej banke stabilizácia rubľa zatiaľ príliš nedarí. Preto niektorí investori veria, že banka pripravuje ďalšie drastické opatrenia.

Svetová banka minulý mesiac uviedla, že Rusko je na hrane recesie a znížila svoju prognózu ekonomického rastu na najbližšie dva roky. Podľa banky bude tamojšia ekonomika stagnovať a to predovšetkým vďaka západným sankciám a nedostatku štrukturálnych zmien. Avšak banka ďalej uviedla, že rastúce napätie medzi Ruskom a Ukrajinou by mohlo tlačiť ruskú ekonomiku do dlhej recesie.

Nie je celkom jasné, čo presne stojí za štvrtkovým nárastom rubľa. V zásade to ale môže byť mix dvoch faktorov, a to intervencie ruskej banky, a tiež uzavretia časti predajných pozícií investorov, ktorí mali vsadené proti rubľu. Aktuálne okolnosti ich pravdepodobne prinútili zrušiť predajné obchody a menu opäť nakúpiť. Veľká volatilita rubľa je tak výsledkom faktu, že trh je až príliš zainteresovaný na stávky proti oslabeniu ruskej meny. Centrálna banka sa zaviazala, že umožní voľné obchodovanie proti hlavným menám budúci rok, aj keď niektorí obchodníci špekulujú, že tento krok by mohol prísť aj skôr. Banka zatiaľ odmietla situáciu komentovať, avšak mix negatívnych faktorov môže podľa odhadu ruského ministerstva financií spôsobiť odliv kapitálu až v hodnote 120 miliárd dolárov počas tohto roka.

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy