Banka bývalého šéfa menového fondu krachuje, jeho partner sa zabil

, WSJ Foto: SITA

Finančník Dominique Strauss-Kahn je opäť v problémoch. Potom, čo sa pred troma rokmi kvôli nepotvrdenému obvineniu z pokusu o znásilnenie musel vzdať kresla šéfa Medzinárodného menového fondu aj vyhliadok na kandidatúru na francúzskeho prezidenta, stojí teraz v centre aféry spreneverených miliónov a záhadnej samovraždy.

Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahn výrazne prispel k tomu, že krachujúce Grécko nestrhlo so sebou dole celú Európu. Svetovú slávu mu však priniesli predovšetkým jeho sexuálne aféry a obvinenia z pokusu o znásilnenie. Jeho povesti nijako neprispeje ani aktuálna aféra okolo luxemburskej banky, v ktorej bol spoločníkom. O prípade informoval denník Wall Street Journal.

Strauss-Kahn, označovaný často len iniciálami DSK, sa po svojom vynútenom stiahnutí z centra finančného sveta pustil do celého radu menej viditeľných aktivít. Vedľa prednášok v Marakéši alebo poradenstva pre srbskú vládu sa stal tiež spoločníkom v luxemburskej investičnej banke. Tú nechal jeho obchodný partner Thierry Leyne kvôli nemu premenovať na Leyne Strauss-Kahn and Partners (LSK).

Minulý týždeň však našli Leyneovo telo v jeho bydlisku v Tel Avive. Pochybnosti o tom, že spáchal samovraždu, nie sú. O dôvodoch sa však zatiaľ len špekuluje. Isté je, že LSK je vo veľkých problémoch. Luxemburské úrady nariadili banke vyplatiť klientov a inštitúcie teraz stojí pred krachom. Aj jej webové stránky sú už mimo prevádzky.

Banka údajne vykonala celý rad podozrivých transakcií. Vyslovene proti zákazu jedného z klientov, spoločnosti Insch Capital, nakúpila za jej peniaze akcie švajčiarskej skupiny Firstcaution v hodnote 315 tisíc eur. Zatiaľ čo počas celého roka 2012 sa s akciami Firstcaution na francúzskej burze vôbec neobchodovalo, počas prvých dvoch mesiacov minulého roka sa denne predali a nakúpili stovky tisíc cenných papierov spoločnosti. To výrazne zvýšilo jej hodnotu. Väčšinovým vlastníkom Firstcaution je pritom práve LSK.

Okrem toho začiatkom októbra luxemburský súd odsúdil Leyna a LSK k vráteniu dvoch miliónov eur švajčiarskej poisťovni Bâloise, ktorá si na podivné transakcie LSK takisto sťažovala.

V rozhovore pre denník Le Parisien sa Strauss-Kahn od svojho obchodného partnera dištancoval a tvrdil, že sa poznali len krátko. V banke však drží pätinový podiel a podľa svojich slov tak príde o "veľa peňazí". Jeho dcéra Vanessa pôsobila v LSK ako hlavná ekonómka.

Niekdajší francúzsky minister financií Strauss-Kahn viedol až do mája 2011 Medzinárodný menový fond. V New Yorku ho zdržali po tom, čo sa údajne pokúsil znásilniť chyžnú z Guiney. S údajnou obeťou sa dohodol na zaplatení odškodného v neznámej výške, a aj keď bol neskôr kvôli nedostatku dôkazov zbavený všetkých obvinení aj súdom, jeho kariéru to citeľne poškodilo. Navyše sa začali hlásiť ďalšie ženy, ktoré údajne zneužil. V budúcom roku sa očakáva rozhodnutie v procese, v ktorom je obžalovaný z kupliarstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy