Prepúšťanie v Slovakia Steel ovládanej J&T: Výpoveď dohodou, alebo radšej hodinová?

, E15 Foto: SSM

Miniocelárne Slovakia Steel Mills sú na pokraji krachu. Potom, čo firma prestala v auguste vyrábať a požiadala o súdnu ochranu, mala sa výroba v októbri opäť rozbehnúť. Nestalo sa a zamestnanci dostávajú výpovede. Situáciu komplikuje aj to, že Česká exportná banka nepredala pohľadávku 4,6 miliardy korún záujemcom o záchranu oceliarne.

Takmer päťsto zamestnancov továrne vo východoslovenskom meste Strážske je od augusta na nútenej dovolenky a dostáva 60 percent zo svojho platu. Šéfovia odborov sa sťažujú, že s nimi vedenie nekomunikuje, a tak nevedia, na čom sú. Oficiálne sa nič nedeje. "Spoločnosť Slovakia Steel Mills žiadne hromadné prepúšťanie na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Michalovce nenahlásila," hovorí pracovník úradu Peter Mika.

Odborový predák Dušan Varga ale namieta, že firma sa zamestnancov v skutočnosti zbavuje. "Podľa mňa to hromadné prepúšťanie je, aj keď chlapi podpisujú dohody," hovorí Varga. Spoločnosť ponúka desiatkam zamestnancov dohody o ukončení pracovného pomeru. Keď ju nepodpíšu, vraj ich čaká "hodinová" výpoveď.

Slovakia Steel Mills prestala zvládať svoje dlhy v lete. Nádej na oživenie podniku, ktorý ovláda skupina J&T, priniesli pokusy hlavného veriteľa Českej exportnej banky predať pohľadávku záujemcom, ktorí by prevzali vedenie podniku. To sa však ani na tretí pokus nepodarilo.

Česká štátna banka požičala v roku 2007 oceliarňam 4,6 miliardy korún na vybudovanie závodu výmenou za to, že technológiu dodajú českí exportéri. Oceliarne začali vyrábať v roku 2011, v nasledujúcich dvoch rokoch ale každý rok vykázali stratu zhruba miliardu korún. Česká exportná banka odmietla s odvolaním sa na bankové tajomstvo neúspech dražby pohľadávky komentovať. Ponuky však boli zrejme príliš nízke.

O pohľadávku sa uchádzajú akcionári J&T, Arca Capital, a ukrajinská KVV Group. Ukrajinci sa sťažujú, že neuspeli, aj keď ponúkli o 25 miliónov eur viac ako druhá Arca Capital.

Osud Slovakia Steel Mills a stoviek zamestnancov chudobného regiónu teraz závisí na tom, či Česká exportná banka usporiada ďalšie kolo dražby, alebo bude požadovať rozpredaj majetku oceliarní.

Súvisiace články

Aktuálne správy