ECB začne v novembri nakupovať cenné papiere typu ABS

Nákupy budú zabezpečovať spoločnosti Deutsche Bank, ING, State Street a Amundi, transakcie v rámci programu budú podliehať predchádzajúcemu schváleniu Európskou centrálnou bankou

Cenné papiere kryté poskytnutými úvermi od komerčných bánk (ABS) budú v rámci programu, ktorý plánuje Európska centrálna banka (ECB) naštartovať v novembri, nakupovať štyri popredné spoločnosti pôsobiace v oblasti správy aktív. ECB o tom informovala vo štvrtok. Program nákupov cenných papierov krytých aktívami predstavuje kľúčové opatrenia v rámci snahy ECB odvrátiť hrozbu deflácie v eurozóne. Za nákupy majú zodpovedať spoločnosti Deutsche Bank, ING, State Street a Amundi. ECB ďalej uviedla, že transakcie v rámci programu budú podliehať jej predchádzajúcemu schváleniu.

ECB v posledných mesiacoch stlačila úrokové sadzby na rekordné minimá, bankám ponúkla nové dlhodobé lacné peniaze a oznámila plán nákupov cenných papierov krytých poskytnutými úvermi od komerčných bánk. Mimoriadne opatrenia majú podporiť ekonomiku menovej únie, ktorá sa potáca na kraji recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy