Kohútiky sa zavreli: Americký Fed ukončil program stimulov

, SITA,ČTK,Bloomberg Foto: SITA

K stredajšiemu rozhodnutiu prispela priaznivejšia situácia na americkom trhu práce.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) ukončil program nakupovania dlhopisov. Americká centrálna banka o tom informovala v stredu. Pôvodne sa mesačný objem nakupovaných dlhopisov pohyboval na úrovni 85 mld. USD. Predstavitelia Fedu však tento objem postupne znižovali až na 15 mld. USD mesačne. Banka sa totiž postupne odvracala od opatrení, ktoré bojovali s recesiou v krízových rokoch 2007 až 2009.

K stredajšiemu rozhodnutiu prispela priaznivejšia situácia na americkom trhu práce. Fed vo svojom stanovisku uviedol, že voľné kapacity v rámci pracovných síl v krajine sa postupne zmenšujú. Fed od decembra 2008 udržiava úrokové sadzby v blízkosti nuly. Americká centrálna banka navyše formou troch programov nákupu aktív zvýšila svoju bilanciu viac než štvornásobne.

Rozhodnutie sa všeobecne očakávalo, hoci sa niektorí analytici domnievali, že by centrálna banka mohla tento krok rozdeliť a v októbri nákupy obmedziť o 10 miliárd a definitívne ukončiť až na decembrovom zasadnutí.

Teraz trhy budú sledovať rétoriku banky ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb. Doteraz Fed uvádzal, že udrží sadzby nízko "značnú dobu", podľa prieskumu CNBC medzi účastníkmi trhu by Fed mohol k prvému zvýšeniu pristúpiť v júli budúceho roka.

Očakávalo sa, že by Fed mohol rétoriku zmeniť, ale vo vyhlásení zostalo, že banka udrží sadzby nízko bez ďalšieho spresnenia. Podmienky na trhu práce sa podľa Fedu ďalej zlepšujú a voľná kapacita sa zmenšuje. Infláciu síce budú podľa banky nejakú dobu držať pod cieľom nízke ceny energií, ale riziko toho, že by sa nachádzala dlhodobo pod dvoma percentami, sa zmenšilo.

Fed vo vyhlásení vydanom po zasadnutí svojho menového výboru vyjadril dôveru v ďalšie oživovanie ekonomiky aj cez útlm v niektorých veľkých ekonomikách sveta. "Výbor ďalej pozoruje v ekonomike dostatočnú silu, ktorá bude podporovať ďalšie smerovanie k maximálnej zamestnanosti v situácii cenovej stability," uviedol Fed.

Fed tak ukončil tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré zväčšuje jeho súvahu o 1,66 bilióna dolárov na viac ako 4,5 bilióna dolárov.

Aj napriek ukončeniu nákupov dlhopisov, ktoré boli hlavným nástrojom neštandardného "kvantitatívneho uvoľňovania", má menová politika Fedu naďalej ďaleko do normálneho stavu. Základná úroková sadzba zostáva od decembra 2008 prakticky na nule a súvaha Fedu sa kvôli nákupom dlhopisov zvýšila na viac ako štyri bilióny dolárov, čo je osemnásobok úrovne pred krízou.

Posledné kolo nákupov dlhopisov bolo na rozdiel od zásahov v čase krízy a krátko po nej hodnotené nejednoznačne. Väčšina činiteľov Fedu zdôrazňovala, že nákupy držia dlhodobé úroky na minime, čo prospieva firmám aj domácnostiam. Rad ekonómov ale poukazoval na to, že nič také sa nedá dokázať a že jediným výsledkom intervencií Fedu bol rast cien akcií.

"Ceny akcií a dlhopisov rástli, výpožičné náklady klesli, inak ale kvantitatívne uvoľňovanie nemalo na reálnu ekonomiku v podstate žiadny pozitívny vplyv," uviedol pre Wall Street Journal bývalý predseda Fedu Alan Greenspan. "Navyše si nemyslím, že Fed bude schopný zvýšiť sadzby bez toho, aby to nemalo negatívny vplyv. Každý náznak skoršieho zvýšenia úrokov vyvoláva volatilitu, a nie je preto dôvod si myslieť, že by reálny rast sadzieb prešiel bez povšimnutia trhu."

Veľký kritik Fedu Peter Schiff vo vysielaní CNBC lakonicky poznamenal, že "ekonomika, ktorá žije z kvantitatívneho uvoľňovania, s koncom tohto programu zomrie".

Počas tohto roka americká ekonomika silnela, zlepšovala sa aj situácia na trhu práce, ktorého zdravie je pre Fed kľúčovým ukazovateľom. V druhom štvrťroku ekonomika oživila zo zimného prepadu a vzrástla o 4,6%, teda najrýchlejšie za dva a pol roka. Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch klesla v septembri na šesťročné minimum 5,9%.

Americké akcie v prvej polovici stredajšieho obchodovania kolísali okolo nuly, po zverejnení rozhodnutia FOMC však zamierili hlbšie do červených čísiel. Dow odpísal 0,18%, S&P 500 0,14% a technologický Nasdaq 0,33%. Najviac sa v indexe Dow darilo akciám spoločností Pfizer, CocaCola a Johnson & Johnson, strácali naopak cenné papiere DuPont, General Electric a Caterpillar. "Každý, kto dúfal, že kvantitatívne uvoľňovanie bude pokračovať, musel hodiť uterák do ringu," hovorí Joe Kinahan, hlavný stratég TD Ameritrade Holding. "Je to rovnaké, ako keď sa prvýkrát odsťahujete od rodičov. Kým nemusíte zaplatiť prvú zloženku, nejako si to neuvedomujete."

Americký dolár pred zverejnením rozhodnutia Fedu oslaboval, potom však prudko posilnil na 1,2650 EUR/USD.

(1 EUR = 1,2737 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy