Nemocnice dlhujú takmer 111 mil. eur na sociálnych odvodoch

Dlh na poistnom malo na konci septembra 21 zdravotníckych zariadení.

Nemocnice dlhovali Sociálnej poisťovni (SP) ku koncu septembra tohto roka 110,9 mil. eur. Za deväť mesiacov ich dlh narástol o 24,5 mil. eur. Vyplýva to z informácií o vývoji pohľadávok SP, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie. Sociálna poisťovňa eviduje k 30. septembru dlhy na poistnom pri 21 zdravotníckych zariadeniach, z čoho šesť je v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) a 15 je transformovaných.

Na celkovom objeme pohľadávok sa sumou 74,4 mil. eur podieľali nemocnice v pôsobnosti MZ, čo predstavuje 67,1 percenta. V porovnaní s mesiacom august sa ich dlhy zvýšili o viac ako 4,2 mil. eur. Pohľadávky narástli voči štyrom zariadeniam, a to Univerzitnej nemocnici Bratislava, Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava, Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica a Detskej ozdravovni, Kremnické bane.

Transformované zdravotnícke zariadenia dlhovali Sociálnej poisťovni na odvodoch ku koncu septembra cez 36,4 mil. eur, čo predstavuje na celkovom objeme pohľadávok 32,9-percentný podiel. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa ich dlhy zvýšili o 959,4 tis. eur. Podiel na tomto raste má osem nemocníc. Sú nimi Nemocnica s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici, NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP Dunajská Streda, a.s., NsP Ilava, n. o., NsP Myjava, NsP Nové Mesto nad Váhom, n.o., Liptovská NsP MUDr. Ivana Stodolu Liptovský Mikuláš a Mestská nemocnica Prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. Zlaté Moravce.

Súvisiace články

Aktuálne správy