Litva už nebude závislá od ruského plynu, má terminál na LNG

, ČTK Foto: SITA

Litva končí so závislosťou na dodávkach zemného plynu od ruského plynárenského gigantu Gazprom. Do prístavu Klaipeda v pondelok dorazil plávajúci terminál, ktorý umožní Litve, Lotyšsku a Estónsku získavať z alternatívnych zdrojov skvapalnený zemný plyn (LNG). Informuje o tom agentúra AFP.

Terminál je vlastne 294 metrov dlhá loď. Na desať rokov ju prenajala Litve nórska spoločnosť HØEGH LNG. Vilnius tak bude môcť v budúcom roku nakúpiť od nórskeho Statoil 540 miliónov kubických metrov plynu a následne, po vypršaní kontraktu s Gazpromom, každoročne importovať až štyri miliardy kubíkov tejto energetickej suroviny. To je podstatne viac, než koľko do krajiny prichádzalo z Ruska. Vlani takto Litva nakúpila 2,7 miliardy kubíkov plynu.

Komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger označil priplávanie terminálu do Klajpeda za "veľký krok Litvy k diverzifikácii zdrojov zásobovania plynom, čo zaisťuje trhovú cenu a zaručuje dodávky pre Pobaltie".

"Výzva plynovej bezpečnosti pre Európu vyžaduje rýchle jednanie a Litva nám teraz ukázala, ako sa to robí," citovala agentúra AFP z Oettingerova vyhlásenia.

Litva, rovnako ako Lotyšsko a Estónsko, bývalé sovietske republiky a od roku 2004 členovia EÚ, sú na dodávkach ruského plynu úplne závislé. Klajpedský terminál teraz budú môcť využívať na prepravu skvapalneného plynu cisternami aj Riga a Tallinn.

Súvisiace články

Aktuálne správy