Slovenské banky vyzdvihujú svoju odolnosť v záťažových testoch

Tri banky, označené za systémovo významné na slovenskom trhu, obstáli v dnes zverejnenom komplexnom hodnotení Európskej centrálnej banky (ECB), nepotrebujú preto dopĺňať svoj kapitál. Slovenská sporiteľňa, VÚB aj Tatra banka uspeli v hodnotení kvality aktív aj pri skúmaní odolnosti v záťažových situáciách.

Slovenská sporiteľňa v reakcii vyzdvihla, že si udržiava nadštandardnú kapitálovú vybavenosť. "Svoje obchody vedieme transparentne a obozretne a aj záťažové testy ukázali, že v prípade otrasov na trhoch sme nadštandardne kapitálovo vybavení. Výsledky Slovenskej sporiteľne sú aj dobrou správou pre slovenskú ekonomiku, keďže ako vlajková loď finančného sektora máme dostatok kapitálu a likvidity na financovanie domácností, firiem i štátu," zhodnotil výsledky generálny riaditeľ sporiteľne Jozef Síkela.

"Sme radi, že hodnotenie kvality aktív, ako aj záťažových testov potvrdilo stabilitu banky aj v prípade, že nastanú nepriaznivé situácie. Pre našich klientov, akcionára, ako aj trh je to signál, že Tatra banka je zdravou inštitúciou s obozretným prístupom k riadeniu rizika," reagoval zase generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Tatra banky Igor Vida.
Všetky požiadavky, vrátane tých v nepriaznivom scenári, spĺňa podľa výsledkov záťažových testov s rezervou aj VÚB. "Výsledky komplexného hodnotenia potvrdili, že VÚB je veľmi silná a bezpečná banka. Sme hrdí na všetkých našich zamestnancov, ktorí svojou zodpovednou prácou významne prispievajú nielen k výborným výsledkom VÚB, ale aj k celkovej stabilite bankového sektora na Slovensku," doplnil generálny riaditeľ banky Alexander Resch.

Komplexné hodnotenie ECB prebehlo v 130 bankách, pričom v hodnotenej vzorke boli zahrnuté aj dcérske spoločnosti bánk so sídlom mimo eurozóny. Skúmali sa pohľadávky bánk voči klientom, vrátane primeranosti oceňovania aktív, kolaterálu a súvisiacich zdrojov krytia rizík. V rámci záťažových testov sa preverila odolnosť bánk počas trojročného obdobia (2014 – 2016) v rámci základného scenára a nepriaznivého scenára.

Výsledky zverejneného hodnotenia preukázali nedostatok kapitálu k 31. decembru 2013 v 25 preverovaných bankách, a to v objeme takmer 25 miliárd eur. Viaceré banky však už v priebehu tohto roka prijali opatrenia na zlepšenie situácie. V hodnotení ECB uspeli všetky materské spoločnosti slovenských bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy