Štvrtá automobilka by urýchlila dostavbu diaľnice do Košíc

Slovensko má priestor aj pre štvrtú automobilku, ktorá by mohla vyrásť na východe Slovenska. Jej príchod by mohol urýchliť dokončenie diaľničného prepojenia do Košíc a posilniť tiež výrobu už existujúcich subdodávateľov na západe Slovenska. V diskusnej relácii na teraz.sk to povedal Ján Lešinský zo Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity.
Automobilku by Lešinský umiestnil napríklad do priestoru Košíc, Kechnecu či Prešova, kde sú diaľničné prepojenia. „Nová automobilka by mohla prísť aj skôr a urýchliť tak dokončenie diaľnice do Košíc. Tak, ako to bolo v prípade príchodu spoločnosti Kia Motors. Ten si vynútil urýchlenie dostavby diaľnice do Žiliny,“ dodal Lešinský.
Východné Slovensko by bolo pre výrobcu podľa Lešinského vhodné aj preto, že by tam mal dostatok ocele, hliníka. „Nemal by problémy s materiálom,“ poznamenal s tým, že východ je vhodný aj z geografického hľadiska.
O štvrtej automobilke na Slovensku sa hovorí v súvislosti s americkým výrobcom elektrických áut Tesla Motors. Ministerstvo hospodárstva podľa portálu sme.sk priznalo, že so zástupcami automobilky rokuje. Tesla hovorí o závodoch v Európe a Ázii už dlhšie, tento rok v lete ich pre portál autonews.com opäť potvrdil jej šéf Elon Musk. Podľa jeho slov sa pustia do stavby, keď predaj ich áut v Európe dosiahne 160.000 ročne. K tomu je však ešte ďaleko, keďže tohtoročný predaj v Európe by mal prvý raz prekročiť hranicu 10.000 áut.
Aj Lešinský upozornil, že masové zavedenie elektromobilov pre Európu nie je také jednoduché. Okrem dobíjacích staníc si vyžaduje zavedenie platobných a zúčtovacích systémov. Celkové náklady Lešinský odhadol na 400 miliárd eur.
Pre Slovensko je automobilový priemysel kľúčovým odvetvím. V roku 2013 sa u nás podľa Zväzu automobilového priemyslu vyrobilo vyše 980.000 áut. Oproti roku 2012 to predstavovalo nárast o 5,8 %. Vlani sa tak v krajine vyprodukovalo 181 áut na 1000 obyvateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy