Poľský rast pravdepodobne medzikvartálne spomalil

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) Poľska bol v treťom kvartáli pravdepodobne pomalší než v druhom štvrťroku. Vyhlásil to vo štvrtok tajomník poľského ministra financií Artur Radziwill.

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) Poľska bol v treťom kvartáli pravdepodobne pomalší než v druhom štvrťroku. Vyhlásil to vo štvrtok štátny tajomník poľského ministerstva financií Artur Radziwill. „Ministerstvo financií…odhaduje, že medzi druhým a tretím štvrťrokom sa dynamika rastu oslabila,“ vyhlásil Radziwill. Poľské ministerstvo financií predpokladá, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 3,3 %. Radziwill uviedol, že zatiaľ nie je potrebné prognózu rastu revidovať.

V podobnom duchu sa vyjadril aj poľský štatistický úrad. Z jeho stanoviska vyplýva, že je nepravdepodobné, že hospodársky rast v treťom kvartáli bol vyšší ako v predchádzajúcom štvrťroku. Vtedy si ekonomika pripísala 3,3 %. „Vo svetle informácií, ktoré máme, je ťažké hovoriť o tom, že by sa dynamika HDP mohla v treťom kvartáli zrýchľovať,“ povedala Halina Dmochowska z poľského štatistického úradu. „Hospodársky rast sa udrží, v niektorých oblastiach však môžeme vidieť spomalenie, ktoré bude mať vplyv na celkový HDP,“ povedala Dmochowska.

Súvisiace články

Aktuálne správy