Nová aplikácia: Už žiadne zbytočné návštevy bankových pobočiek, tvrdí nemecký startup

, techcrunch

Stačí 5 minút na otvorenie účtu on-line, transfery sú v reálnom čase, zablokovanie platobnej karty a jej aktivácia stlačením jediného tlačidla. To všetko poskytuje Number26, ktorého vývojári sľubujú reformovanie európskeho bankového systému.

Prečo musí v Európe ešte stále trvať dva dni, aby sa bankový prevod objavil na výpise z účtu? Tak znie otázka zakladateľov startupu Number26 zameraného na poskytovanie bankových služieb. "Vo väčšine prípadov dnes kvôli založeniu účtu musíte zájsť osobne do pobočky s kopou dokumentov, aby ste tam následne vyplnili ďalšiu hromadu tlačív. Ak sa chcete návšteve pobočky vyhnúť, viete si otvoriť účet online, ale v takom prípade potrebné doklady je nutné poslať poštou, čo celý proces ešte viac spomaľuje," načrtol súčasnú situáciu Valentin Stalf jeden zo zakladateľov Number26.

Nové riešenie nevyžaduje žiadne dokumenty. Celý proces zaberie len päť minút, po tom sa banka s potenciálnym klientom spojí cez videohovor na overenie totožnosti, položí mu zopár otázok a vyzve ho, aby ukázal preukaz totožnosti do webkamery. Po akceptácii bankou príde žiadateľovi platobná karta poštou. Kartu akceptujú všade tam, kde funguje MasterCard. Zjednodušene povedané, systém sa nelíši od toho súčasného, len je oveľa rýchlejší, píše TechCrunch.

Okrem toho, vďaka telefónnej aplikácii dokáže užívateľ vidieť všetky svoje transakcie reálnom čase. "Niekoľko sekúnd po prevode už vidíme pohyb na účte na výpise. V skutočnosti toto isté dnes vidia banky, v reálnom čase sledujú procesy, ale problém je v tom, že do súčasnej infraštruktúry nedokážu implementovať vývojárske nástroje, ktoré umožňujú, aby sa k rovnakým informáciám dostali aj samotní klienti," vysvetľuje zakladateľ Number26.

V prípade straty, či krádeže dokážete svoju kartu zablokovať jediným tlačidlom. Ak by sa predsalen niekde objavila, rovnako jednoducho ju opätovne aktivujete, nemusíte teda čakať až vám banka poštou pošle novú. Okrem toho, filter výpisu sa dá nastaviť tak, aby bral do úvahy miesto platby. Aplikácia potom dokáže zostaviť štatistiky z ktorých je jasne vidieť, koľko peňazí sme minuli napríklad v butikoch na odevy, alebo za obedy v reštauráciách. Vzhľadom k tomu, že startup spolupracuje s istou nemeckou bankou, je aplikácia použiteľná len v nemecky hovoriacich krajinách ako Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko. Dá sa však očakávať, že sa uchytí a následne sa služba rozšíri po celej Európe.

Na Slovensku prichádza s aplikáciou pre Windows phone banka Zuno. Aplikácia bude ponúkať väčšinu funkcií, s ktorými sa užívatelia stretávajú pri používaní operačných systémov iOS a Android. Nová aplikácia pre Windows phone bude okrem bežných funkcionalít ponúkať aj tieto možnosti:
– kompletný finančný prehľad vďaka grafu zostatkov za posledných 12 mesiacov
– možnosť spravovania kariet a kreditiek prostredníctvom blokácie a nastavovania limitov
– neustály prehľad finančných transakcií
– založenie účtu odfotením občianskeho preukazu
– lokátor bankomatov fungujúci na princípe GPS a kamery v telefóne.

„Mať banku vo vrecku je dnes už bežné. Klienti s iOS alebo Android platformami ju v Zuno využívajú skoro dva roky. Považovali sme však za nevyhnutné obsiahnuť dnes všetky relevantné mobilné platformy a zabezpečiť tak aj užívateľom Windows phone komfort pri kontakte s nami. Dopyt po tejto aplikácii bol naozaj veľký a preto sme radi, že ju už môžu plnohodnotne využívať,“ hovorí Peter Lakata, riaditeľ marketingu a obchodu v online banke Zuno.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy