Silnie tlak na vystúpenie z únie: Taliansko s eurom sa už nedá zachrániť

, The Telegraph Foto: SITA

Beppe Grillo a jeho Hnutie piatich hviezd spustilo v Taliansku petíciu, ktorá by mala iniciovať odchod krajiny z menovej únie a návrat k jej ekonomickej suverenite. Hnutie piatich hviezd, čiže Cinque Stelle požaduje vytvorenie eurodlhopisov a opustenie fiškálneho kompaktu.

"Musíme opustiť euro čo najrýchlejšie. Naša požiadavka sa dostane až do parlamentu, kde s nami o nej budú musieť hovoriť." Európske elity si doteraz nahovárali, že toto hnutie v skutočnosti nie je euroskeptické a nechce opätovné zavedenie líry. Teraz však ilúzie pominuli. V Taliansku bola naštartovaná národná diskusia o monetárnej úniu a jej výsledok je neistý.

Gianroberto Casaleggio je ekonomický guru Hnutia piatich hviezd. Tvrdí, že kompakt je "šialenosť", ktorý núti Taliansko, aby dosahovalo masívne fiškálne prebytky po celé desaťročia. To by viedlo k prehĺbeniu recesie a zvýšeniu dlhu, celkový efekt by potom bol negatívny. Podľa jeho názoru Taliansko nebude schopné oživiť svoju ekonomiku ani v prípade, keby Nemecko súhlasilo s dvoma spomenutými podmienkami. Pre túto krajinu už je príliš neskoro, pretože od polovice deväťdesiatych rokov stratilo Taliansko relatívne k Nemecku príliš veľkú časť konkurencieschopnosti. Keby sa pokúšalo o vnútornú devalváciu v írskom štýle v čase, keď sa už nachádza v deflácii, išlo by o ekonomickú samovraždu. Výsledkom by bol kolaps bankového systému a prudký rast dlhov. "Štvrtina talianskeho priemyslu je preč. Naša mena je príliš silná. A ak používame euro, nič s tým neurobíme," hovorí Casaleggio.

Taliansky premiér Matteo Renzi sa prepočítal, keď veril, že po šiestich rokoch v depresii sa Taliansko už odráža od dna. Veril mantre, ktorá je v eurozóne veľmi rozšírená a ktorá hovorí, že únia sa nachádza na prahu udržateľného cyklického oživenia. Renzi veril, že teraz len stačí nechať sa niesť stúpajúcim prílivom vo forme silnejúce globálnej ekonomiky. Namiesto toho sa ale ekonomika Talianska opäť prepadá.

Antonio Guglielmi z banky Mediobanca tvrdí, že ďalšie uťahovanie rozpočtu a ekonomický útlm znamenajú "katastrofu pre financie celej krajiny". Ak nebude Mario Draghi aktívnejší, "Taliansko je mŕtve". A nie je to tým, že by sa nesnažilo. Problém spočíva v tom, že klesajúci HDP vedie k rastu pomeru dlhu a produktu. Súčasná kríza v Taliansku je zo 100 % zavinená monetárnou politikou a tým, že ECB nedosahuje svoj inflačný cieľ a nepodporuje rast, ako sa sama zaviazala v Lisabonskej dohode.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy