Nižšie príspevky firiem ohrozia podľa mimovládok mnohé projekty

V prípade zmeny podmienok pre poukázanie podielu z dane predpokladajú mimovládne organizácie výpadok financovania vo výške sedem až osem miliónov eur

Vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 21. októbra (SITA) – Zníženie možností firiem prispieť mimovládnym organizáciám iba jedným percentom z ich dane ohrozí mnoho sociálnych a podporných projektov. Ako v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave informovali zástupcovia viacerých mimovládnych organizácii, ministerstvo financií takúto úpravu zákona o dani z príjmov fyzických a právnických osôb plánuje predložiť parlamentu. V súčasnosti zákon umožňuje právnickým osobám odpísať v prospech mimovládnych organizácii dve percentá z dane. Podľa zástupcov organizácii by v prípade zníženia odpisov mimovládky ročne prišli o sedem až osem miliónov eur.

„Menej peňazí už aj v tak finančne poddimenzovanom sektore verejnoprávnych služieb bude mať likvidačné následky pre stovky až tisíce projektov okolo nás,“ povedal programový riaditeľ Nadácie Pontis Pavel Hrica. „Nastanú problémy, ktoré štát doteraz nemusel riešiť, a zrazu bude musieť tieto služby nahradiť,“ dodal. Podľa Hricu mimovládne organizácie v mnohých oblastiach suplujú štát, a preto nie je v záujme nikoho, aby túto schopnosť stratili. Mimovládne organizácie zastrešujú podľa jeho slov široké spektrum rôznych oblastí, od podpory kultúry, cez ochranu životného prostredia, až po ochranu ľudských práv.

„Ministerstvo financií argumentuje, že mimovládkam každý rok stúpajú dotácie od fyzických osôb. To je pravda, ale fyzické osoby prispievajú do iných oblastí ako firmy,“ upozorňuje Hrica. Kým fyzické osoby podľa neho uprednostňujú prispievanie napríklad na projekty zamerané na pomoc deťom, oblasti ako vzdelávanie alebo ochrana ľudských práv sú financované prevažne z firemných zdrojov. „Dve percentá z daní od firiem sú pre naše fungovanie kľúčové,“ povedal riaditeľ občianskeho združenia na pomoc bezdomovcom Vagus Sergej Kára. „Vďaka týmto peniazom organizujeme množstvo aktivít, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova opäť sa začleniť do spoločnosti,“ dodal.

Podobne sa vyjadrila aj riaditeľka občianskeho združenia na pomoc autistom Andreas Kateřina Nakladalová. „Zníženie asignácie z daní právnických osôb by bolo pre nás doslova likvidačné,“ skonštatovala. „V podstate by sme to tu mohli rozpustiť, ak sa nenájde iný mechanizmus financovania,“ upozornila.

Podľa predsedu Komory mimovládnych organizácii pri Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie Marcela Zajaca rokovali organizácie v priebehu roka 2013 s ministerstvom financií s cieľom pripraviť vzájomne prospešný systém odpisovania daní pre právnické osoby. Ministerstvo sa však podľa neho vzájomných dohôd nedrží. „Zvažujeme primeranú odozvu. Chceme, aby mal slovenský neziskový sektor z čoho žiť, aby mal z čoho pomáhať,“ povedal. Zároveň verejne vyzval poslancov parlamentu, aby pozmeňujúcimi návrhmi pomohli zachovať možnosť firiem odpisovať dane v prospech mimovládnych organizácii vo výške dve percentá. „Je ich povinnosťou chrániť verejný záujem,“ povedal. „Nehovoríme to len v záujme tretieho sektora, ale aj škôl, škôlok, centier voľného času, domovov sociálnych služieb alebo kultúrnych zariadení, ktoré často fungujú vďaka týmto finančným prostriedkom,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy