Fínska polícia: Päťstoeurovky využíva podsvetie, bankovky treba stiahnuť

, ČTK Foto: SITA

Fínska polícia chce v rámci boja proti takzvanej šedej ekonomike a praniu špinavých peňazí stiahnuť z obehu 500 eurové bankovky. Centrálna banka síce podľa televízie YLE uznáva, že bankovka s najvyššou nominálnou hodnotou hrá do kariet organizovanému zločinu, o jej vyradení na území Fínska ale nechce počuť.

Polícii sa okrem päťstoviek nepozdávajú ani 200 eurové bankovky. "V skutočnosti umožňujú a posilňujú šedú ekonomiku a pranie špinavých peňazí. Z tohto dôvodu sme presvedčení, že by sa z obehu mali stiahnuť," vyhlásil Markku Ranta-aho, ktorý v Národnom úrade pre vyšetrovanie (NBI) vedie oddelenie finančnej kriminality. "Kriminálne aktivity sa takmer výhradne vyplácajú v hotovosti. Zločinci nič neprevádzajú z jedného účtu na druhý, platia v hotovosti. Veľké bankovky uľahčujú presun veľkého množstva peňazí v malom balení cez hranice, a to z Európy aj do Európy," povedal.

Ranta-aho vysvetlil obľubu hotovosti u zločincov tým, že pre políciu je náročné vysledovať tieto platby, pretože po nich na rozdiel od elektronických prevodov nezostávajú takmer žiadne stopy. Ranta-aho sa tiež domnieva, že Fíni bankovky vysokých hodnôt nepoužívajú a bežne platia kartami, preto pre každodenný život postačujú stoeurové bankovky.

Fínska národná banka súhlasí s tým, že platenie „veľkými“ bankovkami je v eurozóne na ústupe. "Potreba a dopyt po bankovkách v hodnote 500 a 200 euro je vo fínskom obehu malá a v prípade bežných platieb je sa využívajú minimálna," uviedla banka. Zároveň ale dodala, že ich stiahnutie nelegálne finančné machinácie nezastaví. "Stiahnutie veľkých bankoviek to môže len skomplikovať, celkom iste ich nezastaví a ani veľmi neovplyvní. Proste len prejdú na menšie bankovky," tvrdí finančný ústav. Navyše argumentuje tým, že objem platieb v hotovosti je v kriminálnej sfére skôr minimálny.

Súvisiace články

Aktuálne správy