MMF do konca októbra určí výšku dodatočnej pomoci pre Ukrajinu

Misia Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorá je momentálne na Ukrajine, do konca októbra vyhodnotí, akú veľkú dodatočnú finančnú pomoc bude vláda v Kyjeve potrebovať na udržanie chodu krajiny. Vyhlásila to dnes guvernérka ukrajinskej centrálnej banky Valeria Hontarevova pre agentúru Reuters.
MMF v apríli schválil Ukrajine záchranný úver v hodnote 17 miliárd USD (13,33 miliardy eur). Ale v septembri fond upozornil, že vzhľadom na konflikt na východe štátu, ktorý zasiahol najmä kľúčový priemyselný región, sa výkon ukrajinskej ekonomiky prepadne viac, ako sa čakalo, čo znamená, že bude potrebovať dodatočnú finančnú pomoc. Podľa MMF, ak bude konflikt pokračovať aj na budúci rok, Ukrajina bude potrebovať ďalších 19 miliárd USD.
Hontarevova na tlačovej konferencii zároveň informovala, že aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) pripravuje „bezprecedentnú“ pomoc pre Ukrajinu, ale nespresnila výšku pomoci.
„Je to program spolupráce v oblastiach, ktoré si vyžadujú reformy,“ uviedla a dodala, že sa bude týkať aj financovania reverzných dodávok plynu z Európskej únie a spoluúčasti na rekapitalizácii ukrajinských bánk.

Súvisiace články

Aktuálne správy