Poľský export uhlia sa zmenšil

V prvej polovici tohto roka sa v krajine prepravilo 43,7 mil. ton uhlia, čo bolo medziročne o 9 % menej, export uhlia prostredníctvom železničnej firmy PKP Cargo sa zmenšil o 16 %.

Klesajúce ceny uhlia znižujú jeho export z Poľska, ktoré je v rámci Európskej únie najväčším vývozcom uhlia. Informovala o tom v stredu poľská spoločnosť PKP Cargo, druhý najväčší nákladný železničný prepravca v EÚ. V prvej polovici tohto roka sa v Poľsku prepravilo 43,7 mil. ton uhlia, čo bolo o 9 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Export uhlia prostredníctvom firmy PKP Cargo sa zmenšil o 16 %.

„Tohtoročný vývoz uhlia je výrazne nižší, keďže ceny sa znižujú a uhlie sa teraz akumuluje v baniach,“ povedal na tlačovej konferencii člen predstavenstva spoločnosti PKP Cargo Jacek Neska. Celkové tržby tejto železničnej spoločnosti v prvom polroku 2014 sa zmenšili o takmer 5 % na sumu mierne vyššiu ako 2 mld. zlotých (PLN).

Mnohé poľské banské firmy ťažiace uhlie, ako napríklad JSW, sa v dôsledku nižších cien dostali do strát. Poľské uhoľné bane v minulom roku vyprodukovali 76,5 mil. ton uhlia, čo bolo v porovnaní s rokom 2012 menej o 4,5 %. Viac ako 90 % elektrickej energie v Poľsku sa vyrába v tepelných elektrárňach, ktoré ako palivo používajú uhlie.

(1 EUR = 4,2081 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy