Putinov nový zákon: Médiá v Rusku nesmú vlastniť cudzinci

, ČTK Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil zákon, ktorý výrazne obmedzuje možnosť zahraničnej majetkovej účasti v ruských médiách. Informovala o tom agentúra TASS, podľa ktorej právny predpis už bol uverejnený v úradnom vestníku. Podľa kritikov ide o ďalší krok Kremľa v snahe obmedziť slobodu slova.

Zákon, ktorý bez problémov schválili obe komory parlamentu, predovšetkým znižuje maximálny možný podiel zahraničných akcionárov vo všetkých médiách na 20 percent. Zároveň zakazuje, aby médiá v Rusku zakladali cudzinci. Podľa doteraz platných právnych noriem je možnosť zahraničnej majetkovej účasti v elektronických médiách limitovaná na 50 percent. V prípade tlačených médií nie sú hranice žiadne.

Reštriktívne opatrenie sa dotkne mnohých popredných nezávislých médií, ako sú Vedomosti, The Moscow Times, ruská verzia časopisu Forbes alebo rozhlasová stanica Echo Moskvy. Ich kritické komentáre na adresu ruského vedenia vyvolávajú u ruských politikov značnú nevôľu.

Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2016, zahraničným investorom je však poskytnutá ročná lehota na to, aby veľkosť svojich podielov upravili podľa nových predpisov.

Obhajcovia novo schváleného právneho predpisu obmedzenia zahraničnej účasti v médiách tvrdia, že opatrenie bolo nutné prijať vzhľadom k "informačnej vojne" vedenej voči Rusku Západom kvôli ukrajinskej kríze.

Súvisiace články

Aktuálne správy