Kabinet súhlasí s návrhom rozpočtu Eximbanky

Eximbanka predpokladá, že v ďalšom roku dosiahne zisk 483 tis. eur a že podporí export v sume 2,1 mld. eur

Exportno-importná banka (Eximbanka) by mala v budúcom roku podporiť prostredníctvom svojich aktivít slovenský export v celkovej výške 2,1 mld. eur. Oproti očakávanej skutočnosti za tento rok by mala byť podpora exportu nižšia zhruba o 3 %. Ako ďalej banka uvádza v návrhu budúcoročného rozpočtu, ktorý v stredu odsúhlasila vláda, dôvodom poklesu je nižšia podpora exportu z poisťovacích činností. Eximbanka predpokladá, že v ďalšom roku dosiahne zisk 483 tis. eur. To znamená nárast oproti očakávanej skutočnosti za tento rok o 7 %.

 

Ťažiskom bankových činností banky bude v budúcom roku podľa návrhu priame financovanie úverov pri stagnácii objemu refinancovania a tiež poskytovanie širokej škály záručných produktov. Banka predpokladá, že čistá majetková angažovanosť z financovania úverov dosiahne sumu 242,05 mil. eur a záručná angažovanosť 170 mil. eur. V oblasti poistenia banka predpokladá, že celková hrubá poistná angažovanosť z upísaných obchodovateľných aj neobchodovateľných rizík bude na konci budúceho roka vo výške 750 mil. eur.

Návrh rozpočtu Eximbanky na rok 2015 zakladá podľa vyjadrení banky stabilizáciu obchodných aktivít v oblasti financovania úverov a poskytovania záruk. Eximbanka ponúka klientom celý rozsah svojich produktov ako jedna inštitúcia. Teda v niektorých oblastiach si môžu bankové a poisťovacie produkty podľa nej konkurovať. Zvýšený dopyt po bankových produktoch odrážajúci ich väčšiu ekonomickú atraktívnosť pre klienta tak môže zapríčiňovať nižšiu angažovanosť v poisťovacej oblasti. Exportno-importnú banku zriadili zákonom z roku 1997. Poslaním Eximbanky je podpora slovenského exportu prostredníctvom bankových a poisťovacích aktivít. Jej úlohou je zlepšiť hospodársku výmenu Slovenskej republiky so zahraničím a zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských výrobcov na zahraničných trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy