Nezamestnanosť v Británii klesla na 6 %

V období júna až augusta sa miera nezamestnanosti v krajine znížila na 6 %, ekonómovia očakávali, že bude 6,1 %

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii v období júna až augusta klesla na úroveň 6 %. Dostala sa tak najnižšie od obdobia augusta až októbra 2008. Vyvíjala sa pritom lepšie aj v porovnaní s očakávaním ekonómov, ktorí odhadovali, že bude na úrovni 6,1 %. Pokles počtu ľudí žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti však bol najmenší od apríla minulého roka. V septembri sa oproti augustu počet žiadateľov o podporu znížil o 18 600. Ekonómovia predpokladali, že klesne o 35 tisíc.

Rast zamestnanosti sa spomalil a v období júna až augusta bol najmiernejší za viac ako rok. Za jún až august počet zamestnancov stúpol o 46 tis., čo bolo najpomalšie tempo od obdobia marca až mája 2013. Britský štatistický úrad ONS zároveň informoval, že zárobky v období júna až augusta stúpli iba mierne. Priemerná týždenná mzda vrátane odmien stúpla o 0,7 %. Jej rast sa tak trochu zrýchlil, keďže v období mája až júla sa zvýšila o 0,6 %.

Priemerné týždenné zárobky v Británii bez zahrnutia odmien v období júna až augusta vzrástli o 0,9 % po tom, ako počas mája až júla podľa revidovaných údajov posilnili o 0,8 %. Počas samotného augusta celkové mzdy vzrástli o 0,8 % a mzdy bez odmien o 1,2 %, čo bol ich najväčší rast od februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy