Tempo rastu inflácie vo Francúzsku sa v septembri spomalilo

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa v septembri spomalilo. Vyplýva to z údajov štatistického úradu Insee, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa štatistík sa harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v septembri 2014 zvýšil medziročne o 0,4 % po augustovom raste o 0,5 %. Tento výsledok sa zhoduje s predpoveďami analytikov.
Aj v medzimesačnom porovnaní sa harmonizované ceny tovarov a služieb vo Francúzsku v septembri znížili o 0,4 %. Analytici však naopak odhadovali, že sa zvýšia o 0,2 %, keďže v auguste vzrástli o 0,5 %.
Neharmonizovaná medziročná miera inflácie vo Francúzsku v septembri tiež spomalila, a to na 0,3 % z augustových 0,4 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že bude stagnovať.
V medzimesačnom porovnaní neharmonizované spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli o 0,4 % po augustovom náraste o 0,4 %. A jadrová inflácia očistená od nestálych cien potravín a energií dosiahla v septembri nulovú úroveň a bola tak najnižšia od roku 1990.

Súvisiace články

Aktuálne správy