Poľsko podľa šéfa centrálnej banky zníži úroky už iba raz

Guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka odmietol predpoklad, že minulotýždňové zníženie úrokov v krajine bolo štartom ďalšieho veľkého cyklu uvoľňovania menovej politiky

Poľsko pravdepodobne opäť zníži úrokové sadzby. Povedal to v rozhovore pre pondelkové vydanie denníka Gazeta Wyborcza šéf poľskej centrálnej banky Marek Belka. Odmietol však náznaky, že minulotýždňové zníženie úrokov bolo štartom ďalšieho veľkého cyklu uvoľňovania menovej politiky. „Úroky sa pravdepodobne zredukujú už iba raz,“ uviedol Belka.

Výbor pre menovú politiku poľskej centrálnej banky minulý týždeň znížil kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov, čiže viac, ako sa očakávalo. Dôvodom bolo oslabenie ekonomiky eurozóny a negatívny vplyv ukrajinskej krízy, ktorá brzdí rast hrubého domáceho produktu (HDP) Poľska. Hlavná poľská úroková sadzba sa teraz nachádza na historickom minime 2 % a trhy rátajú s jej znížením o ďalších 50 bázických bodov do konca tohto roka.

Belka ďalej uviedol, že hlavným dôvodom minulotýždňového zníženia úrokov bola slabá inflácia. Konštatoval, že vplyv mal aj rozdiel medzi úrokmi v eurozóne a Poľsku. Mimoriadne nízke úroky vo svete a relatívne vysoké úroky v Poľsku by podľa neho mohli viesť k určitému posilneniu zlotého. „V terajšej ekonomickej situácii sa nám takéto posilnenie zlotého nehodí,“ dodal Belka.

Súvisiace články

Aktuálne správy