Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Českému akciovému trhu sa v uplynulom týždni nedarilo. Index pražskej burzy PX v piatok uzavrel na úrovni 951,60 bodu, pričom v predchádzajúcom týždni bola jeho uzatváracia hodnota 976,23 bodu. Akciový trh oslabil napriek sérii pozitívnych správ. Podľa pondelkovej správy českého štatistického úradu sa tržby českého maloobchodu, vrátane predaja a opráv automobilov, v auguste medzimesačne zvýšili o 0,6 % a medziročne rástli o 4,4 %. V utorok štatistický úrad uviedol, že zahraničný obchod Českej republiky v auguste podľa predbežných údajov vykázal prebytok 1,5 mld. CZK. V medziročnom porovnaní sa tak zvýšil o 0,4 mld. CZK. Okrem toho v stredu úrad informoval, že nezamestnanosť v Českej republike v septembri klesla na 7,3 % z augustových 7,4 % a nižšia bola aj oproti septembru minulého roka, kedy bol na úrovni 7,6 %.

Aj poľský akciový trh v uplynulom týždni oslabil. Index varšavskej burzy WIG20 bol v piatok na úrovni 2 392,62 bodu, ale v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho hodnota 2 444,06 bodu. Aj z Poľska pritom v utorok prišla pozitívna správa o vývoji na trhu práce. Miera registrovanej nezamestnanosti v Poľsku sa v septembri znížila na 11,5 % z augustovej úrovne 11,7 %, pričom išlo o najväčší pokles v danom mesiaci za sedem rokov. V stredu však poľská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na nové rekordné minimum 2 %, čiže viac, ako sa očakávalo. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že banka na stredajšom zasadaní hlavnú sadzbu zredukuje o 25 bázických bodov na úroveň 2,25 %.

Maďarský akciový trh tiež oslabil. Hlavný budapeštiansky index BUX bol v piatok na úrovni 17 701,05 bodu, pričom v piatok predošlého týždňa bol vo výške 17 894,33 bodu. Ministerstvo hospodárstva v stredu informovalo, že za deväť mesiacov tohto roka sa rozpočtový deficit Maďarska dostal na úroveň 844,6 mld. HUF. V rovnakom období predchádzajúceho roka krajina vykázala rozpočtový schodok až v sume 949 mld. HUF. V piatok však z maďarského štatistického úradu prišla negatívna správa o tom, že celková hladina maďarských spotrebiteľských cien bola v septembri v porovnaním s rovnakým mesiacom minulého roka nižšia o 0,5 %. Takýto medziročný vývoj cien v krajine nezaznamenali od 60. rokov minulého storočia.

(1 EUR = 27,493 CZK)

(1 EUR = 306,84 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy