Nemecký export bude naďalej obmedzený

Vyplýva to z piatkového stanoviska nemeckého ministerstva hospodárstva. Dôvodom je slabší globálny dopyt a spomaľujúci rast ekonomiky eurozóny

Výhľad nemeckého exportu naznačuje, že vývoz z Nemecka bude v nasledujúcich mesiacoch tlmený. Dôvodom je slabší globálny dopyt a spomaľujúci rast ekonomiky eurozóny. Nemeckí spotrebitelia však majú dostatočnú istotu zamestnania a príjmu, aby podporili dopyt. Vyplýva to z piatkového stanoviska nemeckého ministerstva hospodárstva. "V nasledujúcich mesiacoch musíme rátať s tým, že vývoj exportu bude obmedzený," uviedlo ministerstvo. Zároveň poznamenalo, že "silný trh práce, rastúce príjmy a stabilné ceny budú znamenať, že súkromná spotreba bude naďalej zohrávať pozitívnu úlohu."

 

Nemecký export v auguste prudko oslabil. Podľa sezónne prispôsobených údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesol o 5,8 % a zaznamenal tak najstrmší prepad od januára 2009, kedy eskalovala globálna finančná kríza. K oslabeniu podľa úradu prispelo aj neskoršie načasovanie letných prázdnin vo viacerých spolkových krajinách. Dovozy podľa sezónne prispôsobených údajov klesli medzimesačne o 1,3 %. Prebytok obchodnej bilancie sa zmenšil na 17,5 mld. eur z júlových 22,2 mld. eur. Podľa skorších údajov v auguste prudko oslabili aj nemecké priemyselné objednávky a produkcia.

Súvisiace články

Aktuálne správy