Rast produkcie priemyslu naďalej spomaľuje

Produkcia v slovenskom priemysle v auguste medziročne vzrástla už len o 2,7 %.

Správa „PRIEMYSEL: Rast produkcie priemyslu naďalej spomaľuje“ rozšírená o komentáre analytikov v druhom a treťom odseku.

BRATISLAVA 10. októbra (SITA) – Dynamika slovenského priemyslu postupne spomaľuje. Po júlovom spomalení medziročného rastu priemyselnej produkcie zo 7,6 % na 4,3 % jej rast po očistení o vplyv počtu pracovných dní opäť spomalil na augustových 2,7 %. Vývoj v ôsmom mesiaci ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 19,8 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,6 % a v priemyselnej výrobe o 2,3 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v auguste oproti júlu stúpla o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Za slabším augustom v priemysle stálo podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej spomalenie nemeckej ekonomiky, nášho hlavného exportného partnera, ako aj dlhšie letné odstávky automobiliek. Naopak, priemysel potiahol hutnícky priemysel a elektrotechnický priemysel až s tretinovým medziročným nárastom. Andrej Arady z VÚB banky sa však na augustové dáta nepozerá až tak skepticky. Bol to podľa neho mesiac pre priemysel veľmi slabý naprieč celou Európou. „Na pozadí augustového prepadu priemyslu všade naokolo možno slovenské dáta hodnotiť ešte relatívne dobre,“ uviedol Arady.

Vyhliadky na najbližšie obdobie sú podľa analytikov neisté. „V najbližších mesiacoch očakávame ďalšie mierne spomaľovanie rastu priemyslu vzhľadom na horšiu situáciu Nemecka ako aj pretrvávajúce geopolitické napätie,“ tvrdí Muchová. Na druhej strane, predaje automobilov v Európe z dlhodobého pohľadu posilňovali, čo dáva nádej na oživenie rastu výroby v tomto segmente, dodáva Arady. Podľa neho by tak priemysel ďalej výraznejšie oslabovať nemusel, aj vzhľadom na štatistikmi reportovaný rastúci optimizmus domácich podnikov v letných mesiacoch. „V odhadoch na najbližšie mesiace sa tak prikláňame k stabilizácii súčasných úrovni rastu až k miernej akcelerácii,“ tvrdí.

Medziročné zvýšenie celkovej produkcie priemyslu v auguste ovplyvnil rast vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 17,8 %, vo výrobe elektrických zariadení o 32,9 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 14,9 %, vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 2,6 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 1,2 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 10,1 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 21,9 %.

V priemere za prvých osem mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku vzrástla medziročne o 5,2 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 7,3 %, v ťažbe a dobývaní o 3,9 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola produkcia nižšia o 9,9 %.

Celkový rast produkcie počas prvých ôsmich mesiacov roka súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,9 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13,3 %, vo výrobe elektrických zariadení o 24,1 %, v ostatnej výrobe, v oprave a inštalácii strojov a zariadení o 18,9 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,7 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 18 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 13,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy