SZVT tvrdeniami, že im zákon ešte neumožňuje vykurovať byty, zavádza

Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) nepravdivými tvrdeniami o tom, že im zákon neumožňuje už teraz vykurovať byty pre zle nastavenú rezortnú vyhlášku, zavádza verejnosť. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková v reakcii na dnes zverejnené vyjadrenia SZVT.
Hlavným dôvodom toho, že v niektorých regiónoch SR radiátory ešte nezačali kúriť napriek tomu, že v bytoch už je niekedy chladno, nie je podľa slov predsedu predstavenstva SZVT Miroslava Obšivaného rozhodnutie dodávateľov tepla, ale vyhláška MH SR, ktorá určuje termín, kedy sa má dodávka tepla spustiť prípadne obnoviť. Aj keby výrobcovia tepla chceli vyjsť v ústrety odberateľom, bez splnenia podmienok stanovených vo vyhláške nie je možné bytové domy začať vykurovať.
Sekcia energetiky MH SR podľa Žiakovej nesúhlasí s tvrdením, že niektorí výrobcovia tepla na Slovensku nemôžu pre zle nastavenú legislatívu spustiť vykurovaciu sezónu. Práve naopak, legislatíva umožňuje dodávať teplo konečným spotrebiteľom aj mimo vykurovacieho obdobia. Zdôraznila zároveň, že je na rozhodnutí odberateľa tepla, ktorý uzatvára zmluvu o dodávke alebo dodatok k zmluve, aby zabezpečil dodávku tepla pre konečných spotrebiteľov aj mimo vykurovacieho obdobia, čo musí, samozrejme, dohodnúť s konečnými spotrebiteľmi.
Podľa Obšivaného môže v zmysle vyhlášky dodávateľ tepla začať dodávať teplo vo vykurovacom období, ktoré sa spravidla začína 1. septembra, len ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu klesne počas dvoch po sebe nasledujúcich dní pod 13 stupňov Celzia. Zároveň musí byť splnená podmienka, že podľa predpovede počasia nie je možné očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu.
„Aby bolo spustené kúrenie, musí byť táto podmienka splnená v každom meste samostatne. Podľa našich informácií sa tak už udialo vo viacerých častiach Slovenska,“ zdôraznil Obšivaný.
Dodávateľ a odberateľ sa však môžu na základe zmluvy o dodávke a odbere tepla dohodnúť na vykurovaní aj mimo vykurovacieho obdobia, ak je to technicky možné, so začatím vykurovania ale musia súhlasiť všetci odberatelia na danom okruhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy