Medzimesačne ceny v ČR v septembri klesli o 0,2 %

Medziročná septembrová inflácia v krajine bola 0,7 %, čiže v porovnaní s augustom bola vyššia o 0,1 percentuálneho bodu

Celková hladina spotrebiteľských cien v Českej republike v septembri medzimesačne klesla o 0,2 %. Ceny tovarov medzimesačne vzrástli o 0,2 %, ale služby o 0,8 % zlacneli. Oproti rovnakému mesiacu vlaňajška české spotrebiteľské ceny v septembri stúpli o 0,7 %. Septembrová medziročná inflácia tak bola v porovnaní s augustom vyššia o 0,1 percentuálneho bodu. Ceny tovarov sa v septembri medziročne zvýšili o 0,5 % a služby zdraželi o 1,2 %. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne sa v septembri v ČR znížili ceny dovoleniek s komplexnými službami (-14,1 %). Klesli aj ceny spotrebných tovarov pre domácnosť (-1,5 %). V rámci potravín zlacneli hlavne jogurty (-7 %), jablká (-8,7 %), zemiaky (-3,7 %) a chlieb (-1,7 %). Odevy však medzimesačne zdraželi o 1,9 % a obuv o 4,5 %. Oproti augustu stúpli aj ceny liehovín (0,9 %) a vína (0,7 %). Elektrina zdražela o 0,2 %.

K medziročnému rastu cien prispel najmä segment potravín a nealkoholických nápojov, keďže ceny ovocia po augustovom poklese o 4,2 % v septembri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška vzrástli o 2,4 %. Zvýšili sa aj ceny finančných služieb, a to o 5 %. Medziročne však zlacnela elektrina (-10,2 %), telefonické a telefaxové služby (-2,2 %) a mobilné telefóny (-17,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy