Zmena v rebríčku nemeckých miliardárov: Akcionári BMW predstihli Aldi

, bloomberg Foto: SITA

Majitelia siete supermarketov Aldi už nie sú najbohatšou rodinou v Nemecku. Quandtovci po 10 rokoch vystriedali rodinu Albrecht vo vedení najbohatších Nemcov. Tí držia podiel 46,7 percenta v automobilke BMW, sú akcionári v chemickom koncerne Altana a tiež v spoločnosti SGL Carbon.

Celkové imanie rodiny Quandt teraz dosahuje 31 miliárd eur. Najviac ich posun v rebríčku ovplyvnilo úspešné hospodárenie BMW. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov časopisu Manager Magazin, ktorý zostavuje každoročne rebríček najbohatších Nemcov.

Na druhé miesto sa po 10 rokoch nepretržitého vedenia posunula rodina Albrechtových, ktorá zdedila po Karlovi Albrechtovi, do minulého roka najbohatšom Nemcovi, supermarkety Aldi Süd. Ich majetok časopis odhaduje na 18,3 miliardy eur. Rodina druhého z bratov Thea Albrechta, ktorá vlastní supermarkety Aldi Nord, je na štvrtej priečke.

Zľava Stefan Quandt, jeho matka Johanna Quandt a jeho sestra Susanne Klatten

Hoci je rebríček najbohatších Nemcov pomerne stabilný, objavujú sa v ňom aj nové silná mená. Tými sú napríklad bratia Samweroví, ktorí minulý týždeň uviedli svoju spoločnosť Rocket Internet na burzu. V medziročnom porovnaní ich majetok vzrástol o viac ako 300 percent na súčasných 3,5 miliardy eur. Tým sa radia na 29. miesto medzi najbohatšími ľuďmi v Nemecku.

Celkovo si však v priemere polepšili všetci v prvej stovke rebríčka. Vďaka rastu akciových trhov a silným hospodárskym výsledkom ich majetok stúpol oproti minulému roku takmer o pätinu na 400 miliárd eur.

Podľa iného zdroja zaoberajúceho sa zisťovaním imania najbohatších jedincov, denne aktualizovaného rebríčka Bloomberg Billionaires, je najbohatším Nemcom Dieter Schwarz. Ten podobne ako Albrechtovci zbohatol na maloobchode, konkrétne je majiteľom skupiny Schwarz, ktorá prevádzkuje aj u nás známe reťazce Lidl a Kaufland. Schwarz je podľa Bloombergu s majetkom 19,1 miliardy dolárov (15,1 miliardy eur) 36. najbohatší človek sveta, ale súrodenci Stefan (10,5 miliardy eur) a Johanna (9,9 miliardy eur) v súčte jeho imanie prekonajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy