Módou proti sankciám: My sme Rusko, supermoderná jadrová veľmoc!

, Moscow Times Foto: SITA;euromaidanpress

Niektoré ruské štátne agentúry sa snažia dosiahnuť, aby boli ľudia hrdí na to, že ich krajina je jadrovou veľmocou. Skutočnosť je ale taká, že ruské atómové zbrane sa nedarí rýchlo modernizovať, ani s obrovskými finančnými obetami.

Moskovská kampaň mala vyvolať jasný signál, nakoľko ľudia opovrhujú západnými sankciami proti Rusku. Slogan akcie znie: Bojujme proti sankciám módou. "Môžeme žiť bez ustríc a parmezánu a bez západnej módy," povedala Anastazia Zadorina, dizajnérka kampane. Tí, u ktorých netradičná akcia vzbudila záujem, je už údajne viac ako 10 000. Svoje staré tričká s nápisom napr. Milujem New York, nahradili novým, ktoré nesympatizuje so Západom. Na nich je úplne odlišný text, vyplýva z článku spravodajského portálu Moscow Times. A hneď ponúka aj dva príklady: Sankcie? Nevysmievajte sa Iskanderom. Alebo: Topoľ sa sankcií nebojí! Pre menej informovaných čitateľov portál poznamenáva, že Iskander a Topoľ sú známe kódové označenia dvoch ruských atómových rakiet dlhého doletu.  

Na financovaní kampane sa podieľa mnoho väčších firiem z hlavného mesta. Medzi inými napríklad letisko Vnukovo, stavebná firma Transstrojinvest, alebo reštauračné služby ponúkajúci Bajkal. Nič prekvapujúce, ak si vezmeme, že nejde o iniciatívu nezávislého občianskeho združenia, výmenu tričiek podporuje priamo PR oddelenie moskovskej samosprávy.

V skutočnosti môže byť zarážajúce, že dobre situovaní podnikatelia a úradníci verejnej správy sa snažia presvedčiť svojich spoluobčanov, že majú byť hrdí na svoju krajinu, ktorá je schopná anektovať susedné územie a viesť tam tajnú vojnu, pretože v tieni jadrových zbraní im v tom nikto nedokáže zabrániť. Inými slovami, nikto nech sa im nestavia do cesty, lebo dokážu zničiť celý svet. Ani sovietska propaganda nedokázala tak nonšalantne pracovať s atómovým programom. Tá sa na jadrový arzenál odvolávala len v prípade zastrašovania amerického agresora.

Protizápadná hystéria a nadšenie pre jadrové zbrane by mohli zohrať úlohu pri ospravedlnení krokov vlády, ktorá zvýšila náklady spojené s obranou. Dmitrij Rogozin, zodpovedný za obranný priemysel, urobil nedávno senzačné vyhlásenie v ktorom hovoril o tom, že do roku 2020 kompletne zmodernizujú ruský atómový arzenál. Ak máme veriť tomuto vyhláseniu, znamenalo by to, že Rusko by malo v priebehu šiestich rokov nahradiť svojich 52 rakiet SS-18 (v kóde NATO zvaných Satan), 40 kusov SS-19  a 108 SS-25, čo predstavuje zastaraný arzenál Topoľ. Námorníctvo by čakal podobný scenár týkajúci sa ponoriek Delta III, Delta IV a staršých Typhoon. Letectvo by muselo vymeniť všetky atómové bombardéri, z ktorých najmladší má za sebou už 25 rokov služby. Tieto zbrane sú už dávno za odporúčanou životnosťou, dokonca už riadne presluhujú. Otázka teda znie, čím by chceli tieto zbrane nahradiť?

V prípade námorníctva je odpoveď jednoduchá, osem jadrových ponoriek triedy Borei by teoreticky mohlo byť k dispozícii do roku 2020. Tri z nich sú v podstate hotové a tri vo fáze stavby. Ale štyri z ôsmych určite nebudú dokončené do šiestich rokov.

Letectvo začne oficiálne testovať nové atómové bombardéry v roku 2019, čo znamená, že do prevádzky by sa mohli dostať až po roku 2025.

Čo sa týka pozemných zbraní, situáciu komplikuje to, že okrem nosných rakiet bude treba meniť aj hlavice. Na SS-18 ich je desať, SS-19 šesť a Topoľ má jednu. Summa summarum 900 jadrových hlavíc a dve tretiny celkového ruského arzenálu musia stihnúť vymeniť do niekoľkých rokov. Pre porovnanie nové rakety Yars odnesú štyri jadrové hlavice, Moskve teda zostáva veriť, že už čoskoro bude mať k dispozícii rakety Sarmat, z ktorých každá zvládne desať hlavíc. Problém je v tom, že zatiaľ je Sarmat iba v plánoch, tieto rakety nedokončia pred rokom 2018. Navyše, podobne ako tie predošlé rakety s vyššou nosnosťou, výroba je na Ukrajine. A to už bude o niečo náročnejšie kvôli sankciám Západu, obmedzujúcim vývoz technického vybavenia.

Na základe spomenutého sa dá povedať, že celková modernizácia ruských jadrových zbraní do roku 2020 je z ekonomického a vývojového hľadiska len sen, ktorý vrhá zlé svetlo na ruskú vládu. Podpredseda vlády buď zámerne klamal, keď hovoril o týchto plánoch, alebo nežije v realite. Avšak kto sa bude zaoberať takýmito nepodstatnými detailmi, keď sa celá krajina zmieta v euforickom nadšení pre jadrové zbrane?

"Nakoniec to bude všetko v poriadku a budeme zase priatelia so Západom, ta ako dávnejšie," povedala 25 ročná Oksana, ktorá podporila vlasteneckú kampaň a zamenila svoj "západniarsky zvršok" za tričko s novým ruským motívom.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy