Britská ekonomika vzrástla od júla do septembra o 0,7 %

Britská ekonomika si aj v septembri udržala stále tempo rastu, uviedol inštitút pre ekonomický a sociálny výskum NIESR. Inštitút tiež počíta s tým, že centrálna banka Bank of England (BoE) zvýši úrokové sadzby už v 1. kvartáli 2015. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Británie sa v trojmesačnom období od júla do septembra zvýšil o 0,7 % po 0,8-% náraste v trojmesačnom období skončenom v auguste. „To znamená, že britská ekonomika je aktuálne o 3,1 % väčšia ako v rovnakom období 2013,“ dodal inštitút.
Podľa štatistického úradu krajiny sa HDP v 2. štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní zvýšil o 0,9 % a v medziročnom porovnaní o 3,2 %.
Podľa NIESR je HDP Británie aktuálne o 3,5 % nad svojím maximom spred recesie, ktorý dosiahol v januári 2008. „V britskej ekonomike však stále zostáva dostatok voľných kapacít.“ Inštitút dodal, že vzhľadom na tento fakt počíta s prvým zvýšením úrokových sadzieb vo februári 2015.
Medzinárodný menový fond (MMF) v aktuálnej správe o vyhliadkach globálnej ekonomiky ponechal prognózu rastu britskej ekonomiky nezmenenú. Fond očakáva, že HDP krajiny sa tento rok zvýši o 3,2 % a v roku 2015 o 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy