H. Androsch: Potrebujeme ruský plyn a Rusi naše peniaze

Rakúsky priemyselník a bývalý vicekancelár rakúskej spolkovej vlády Hannes Androsch kritizoval sankcie Spojených štátov a EÚ voči Rusku a označil ich za kontraproduktívne.

Rakúsky priemyselník a bývalý vicekancelár rakúskej spolkovej vlády Hannes Androsch kritizoval sankcie Spojených štátov a EÚ voči Rusku a označil ich za kontraproduktívne. Informáciu priniesol rakúsky denník Die Presse.

V rozhovore pre APA v New Yorku Androsch povedal: "Potrebujeme ruský plyn, Rusi naše peniaze". Nie je podľa neho rozumné posilňovať obavy Rusov z obkľúčenia. Namiesto toho treba budovať s Ruskom dlhodobé vzťahy.

Androsch, bývalý politik rakúskej sociálnej demokracie (SPÖ), predstavil v pondelok (6.10.) miestneho času v americkej metropole anglické vydanie svojej knihy Ende der Bequemlichkeit (Koniec pohodlia). Zaoberá sa v nej udalosťami po svojom odchode z vlády Bruna Kreiskeho v roku 1981, v ktorej bol ministrom financií a vicekancelárom.

Po kolapse Sovietskeho zväzu došlo k chybám. Dodal, že dnes by malo byť Európanom jasné, že jeden závisí od druhého a naopak. Androsch sa prihovára za politické riešenie a vyjadril nádej, že "niektoré kruhy na Ukrajine zmúdrejú".

Naposledy kritizoval sankcie proti Rusku aj bývalý rakúsky spolkový kancelár za SPÖ Alfred Gusenbauer. Označil ich za cestu "hlbšej do krízy".

Súvisiace články

Aktuálne správy