Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Český akciový trh v uplynulom týždni oslabil. Index pražskej burzy v piatok uzavrel na úrovni 976,23 bodu, pričom v piatok predchádzajúceho týždňa bola jeho uzatváracia hodnota 980,29 bodu. Trh klesal aj napriek tomu, že agentúra Fitch Ratings zlepšila dlhodobý emisný rating (IDR) Československej obchodnej banky (ČSOB) zo stupňa BBB+ na stupeň A-. Agentúra Fitch v prípade ČSOB predpokladá, že banka sa s vysokou pravdepodobnosťou v prípade potreby bude môcť spoľahnúť na pomoc materskej KBC Bank.

Maďarskému akciovému trhu sa však darilo. Hlavný budapeštiansky index BUX bol v piatok na úrovni 17 894,33 bodu, kým pred týždňom bola jeho hodnota 17 619,51 bodu. Trhy reagovali na správy o náraste maloobchodných tržieb v krajine. Kalendárne upravené maďarské maloobchodné tržby v auguste podľa rýchleho odhadu medziročne posilnili o 2,5 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny KSH.

Poľský akciový trh oslabil. Varšavský index WIG20 bol v piatok na úrovni 2 444,06 bodu, ale pred týždňom sa nachádzal vo výške 2 484,02 bodu. Trhu výraznejšie nepomohla revízia hospodárskeho rastu poľskej ekonomiky v predchádzajúcich rokoch. Poľský štatistický úrad v pondelok zverejnil revidované údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny, podľa ktorých sa poľská ekonomika v minulom roku zväčšila o 1,7 %, kým predchádzajúce údaje hovorili o raste o 1,6 %. Aktuálne údaje sú v súlade s novými pravidlami EÚ o výpočte HDP. Revízia však odhalila aj roky, počas ktorých ekonomika krajiny rástla pomalšie, než naznačovali predchádzajúce údaje. V roku 2012 si ekonomika pripísala 1,8 %, kým podľa pôvodného odhadu bol rast hospodárstva vo výške dvoch percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy