Dr. Skaza opäť varovne dvíha prst: Nepodceňujte konflikty, môžu mať nebezpečné dôsledky

, Project Syndicate Foto: SITA

Ekonóm Nouriel Roubini, známy predovšetkým vďaka svojim úspešným predpovediam týkajúcich sa spľasnutia bubliny na trhu nehnuteľností a následnej finančnej krízy, odhalil pre Project Syndicate svoje najnovšie obavy. Stojí za nimi "racionálna samoľúbosť" trhov, ktoré nie celkom správne pracujú s prítomnými rizikovými faktormi.

Roubini poukazuje na "evidentný paradox", keď pod sériu geopolitických rizík tohto roka zamierili ceny ropy smerom dole, zatiaľ čo celková nálada akciových traderov zostala neochvejne býčia. Roubini sa preto domnieva, že trhy zle vnímajú možné dopady spojené so súčasnými rizikami a môžu na svoju sleposť kruto doplatiť.

"V minulom storočí finančné trhy pripisovali len malú pravdepodobnosť vzniku významného konfliktu a úplne ignorovali riziká, ktorá viedli až k vypuknutiu prvej svetovej vojny. Jednoducho boli neschopné správne doceniť riziko spojené so síce malou pravdepodobnosťou, avšak nebezpečnými dôsledkami. Nedarí sa im to ani teraz," uviedol Roubini v narážke na súčasné geopolitické konflikty.

Načrtol zároveň tri scenáre, ktoré by mohli veľmi rýchlo zmeniť súčasný pokoj na finančných trhoch a spôsobiť rozsiahlejšie ťažkosti.

Tým najhorším by mal byť teroristický útok na ciele v Európe či USA. "Prekvapivý teroristický útok by vynervoval trhy. Tie majú totiž tendenciu prehliadať riziká udalostí, ktorých pravdepodobnosť možno len ťažko vyjadriť, ale majú kľúčový vplyv na celkovú dôveru vo chvíli, kedy sa objavia," uviedol ekonóm. Katastrofickému scenáru potom môže nahrať ďalší z kľúčových rizík, pred ktorými trhy stoja.

Ako druhý kritický scenár totiž Roubini označuje prípadnej eskalácie konfliktov na Ukrajine a v Sýrii. Práve napätie v Sýrii ekonóm vníma ako potenciálne destabilizujúci prvok pre susedné krajiny Jordánsko, Libanon a Turecko. Šíriace sa napätie potom môže ďaleko pravdepodobnejšie zasiahnuť ďalšie štáty a zvýšiť napätie ako na finančných trhoch, tak aj v celých ekonomikách.

Tretí scenár zahŕňa možné riziká spojené so šírením lokálnych konfliktov v dôsledku systematických hospodárskych ťažkostí. Ako príklad Roubini uvádza problémy rozvojových trhov zo začiatku tohto roka. Došlo k nim v situácii politického napätia a obáv z ochladenia čínskeho hospodárstva. V prostredí pokračujúceho geopolitického napätia by tak napríklad zvýšenie sadzieb Fedu mohlo pri súbehu viacerých faktorov rozšíriť celkové napätie na trhoch a spôsobiť značné problémy globálnej ekonomike.

Súvisiace články

Aktuálne správy