Revolúcia menom Bitcoin: Na konci roka ho bude prijímať 100 000 firiem

, WSJ Foto: SITA

V súčasnej dobe už väčšina investorov počula o Bitcoinoch. Minulý rok cena tejto elektronickej meny prudko rástla. Obchoduje sa na neregulovanom trhu a stále viac jednotlivcov i firiem ho prijíma pri platbách vďaka rýchlosti vysporiadania a nízkym transakčným nákladom. Na počiatku bola hodnota Bitcoinu skoro nulová, v polovici septembra sa obchodoval za 437 dolárov.

Digitálnym menám sa venuje CoinDesk, ktorý odhaduje, že na konci roka bude existovať 8 miliónov účtov s Bitcoin a 100 000 firiem, ktoré ho budú prijímať. Pritom už došlo k množstvu problémov, vrátane straty Bitcoinov za pol miliardy dolárov na burze Mt. Gox, ktorá nakoniec zbankrotovala. Fanúšikovia Bitcoinu ale tvrdia, že podobné udalosti nemožno vnímať ako jeho slabú stránku.

Campbell R. Harvey z Duke University hovorí, že problémy u Mt. GOX len ukázali, že táto spoločnosť bola zle zabezpečená. "Dávať vinu Bitcoinom za to, čo sa tu stalo, je ako dávať vinu doláru za to, že padol Lehman Brothers," hovorí Harvey. John Normand z J.P. Morgan Chase & Co na začiatku roka tvrdil, že Bitcoin má v porovnaní s tradičnými menami celý rad nedostatkov. Okrem iného uviedol, že  "bitcoin má veľký potenciál čo sa týka návratnosti, ale aj vysokú volatilitu a nízku likviditu. Každý investor sa musí rozhodnúť, či mu potenciálne zisky za podstúpenie týchto rizík stoja."

Dopyt po Bitcoinoch tiahne záujem o platobný nástroj, ktorý nezahŕňa banky a ďalších sprostredkovateľov. To znižuje jeho náklady a naopak zvyšuje rýchlosť. Atraktivita pre investorov sa potom zvyšuje tým, ako rastie jeho využívanie v transakciách. Podľa niektorých názorov už je ale najväčšia príležitosť za nami, pretože veľkí investori dnes majú k dispozícii dostatočný hardware na to, aby Bitcoiny kupovali a ťažili v oveľa väčšom meradle ako predtým. "Už to nie je hobby, ide o biznis, v ktorom sa musia sledovať náklady a marže," hovorí Hansel Dunlop, ktorý sa investíciám do tejto meny venuje už dlhšiu dobu. K tomu sa pridávajú ďalšie digitálne meny. Čo sa týka trhovej kapitalizácie, je najvýznamnejšou z nich Litecoin. U nej je ale ťažba ťažšia. Iné elektronické meny takú hodnotu nemajú, ale celá táto oblasť si získava rastúci záujem zo strany investorov.

Chris Larsen z Ripple Labs sa však domnieva, že digitálne meny predstavujú iba začiatok širšej technologickej revolúcie, ktorá umožní ľahkú konvertibilitu "všetkého, čo má nejakú hodnotu". Teda od mien až po letenky. Aj tak by sme ale nemali zabúdať na riziká. Digitálne meny majú stále relatívne malú kapitalizáciu a je napríklad ťažké zobchodovať väčšie objemy bez toho, aby sa to neprejavilo na ich cene. "Bitcoin nebol nikdy zamýšľaný ako špekulatívna investícia. Dôvodom jeho existencie sú efektívne platby s malými transakčnými nákladmi a vysokou bezpečnosťou," tvrdí Harvey.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy