Rusko pripravuje znárodnenie zahraničných aktív

Navrhovaná legislatíva ma umožniť kompenzácie ruských občanov, ktorým úrady v zahraničí skonfiškovali ich aktíva, počíta aj s možnosťou zoštátnenia zahraničných aktív na území Ruskej federácie

Rusko pripravuje zákon, ktorý umožní súdom zoštátniť majetok západných subjektov na území Ruskej federácie. Legislatíva počíta aj kompenzáciami občanov Ruskej federácie, ktorým úrady v zahraničí skonfiškovali ich aktíva. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Terčom západných sankcií sa tento týždeň stali firmy miliardára a spojenca prezidenta Vladimira Putina Arkadija Rotenberga, ktorým úrady v Taliansku zabavili majetok v hodnote zhruba 30 mil. eur.

Cieľom legislatívy je kompenzovať ruských občanov, ktorí utrpeli straty v dôsledku „protiprávneho konania (zahraničných) súdov“ a umožniť vyvlastnenie zahraničných aktív aj v prípadoch, na ktoré sa vzťahuje medzinárodná imunita, uvádza sa v návrhu, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Konflikt na Ukrajine spôsobil najvážnejšiu krízu vo vzťahoch medzi Západom a Ruskom od skončenia studenej vojny. Západné krajiny uvalili na Rusko v niekoľkých fázach sankcie, ktoré siahajú od zákazu vycestovania a zmrazenie aktív po obmedzenie prístupu ruských firiem na západné kapitálové trhy. Rusko na kroky Západu odpovedalo embargom na dovoz poľnohospodárskych produktov z EÚ a ďalších krajín a v prípade vystupňovania západných sankcií hrozí ďalšími odvetnými opatreniami.

Súvisiace články

Aktuálne správy