V USA pribudlo menej nezamestnaných, než sa čakalo

Podľa sezónne prispôsobených údajov federálneho ministerstva práce sa v týždni do 20. septembra počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti zvýšil o 12. tis. na 293 tis.

WASHINGTON 25. septembra (SITA, Reuters) – V USA minulý týždeň pribudlo menej nezamestnaných, než sa čakalo. Podľa sezónne prispôsobených údajov, ktoré zverejnilo vo štvrtok federálne ministerstvo práce, sa v týždni do 20. septembra počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti zvýšil o 12. tis. na 293 tisíc. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali prírastok na úrovni 300 tisíc. Štvortýždňový priemerný počet nových žiadateľov o podporu, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, stúpol o 1 250 na 293 500. Ministerstvo uviedlo, že v uplynulom týždni neevidovalo okolnosti, ktoré by mali špecifický dopad na trh práce v jednotlivých štátoch.

Americká ekonomika v auguste prudko spomalila tvorbu pracovných miest, počty nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa však pohybujú v blízkosti hodnôt, na ktorých sa nachádzali v období pred nástupom recesie. Počet nezamestnaných, ktorý poberajú dávky dlhšie ako jeden týždeň, sa v týždni do 13. septembra zvýšil o 7 tis. na 2,44 mil., medzi augustom a septembrom však celkovo klesol o 89 tisíc. Miera nezamestnanosti v auguste predstavovala 6,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy