Inflácia v Rusku pravdepodobne prekročí 7,5 %

Ruská centrálna banka by chcela infláciu na úrovni 5 % plus alebo mínus 1,5 percentuálneho bodu

Inflácia v Rusku za tento rok pravdepodobne bude vyššia ako 7,5 %. Povedala to vo štvrtok guvernérka centrálnej banky krajiny Elvira Nabiullina. Ide o najnovšie priznanie toho, že medzinárodné napätie pre krízu na Ukrajine poškodzuje ruskú ekonomiku. Ruská centrálna banka by si želala v tomto roku infláciu na úrovni 5 % plus alebo mínus 1,5 percentuálneho bodu.
„Inflácia, ktorá je pod tlakom vonkajších nepredvídateľných faktorov, sa výrazne zrýchlila,“ uviedla Nabiullina. „Už je jasné, že 5 % sa nemôže dosiahnuť. Podľa našich odhadov bude inflácia 7,5 % a možno aj vyššia,“ konštatovala. Ruská centrálna banka už skôr uviedla, že inflácia stúpla čiastočne aj pre zákaz dovozu mnohých potravín. Moskva ich import zakázala v reakcii na západné sankcie pre situáciu na Ukrajine.

Centrálna banka Ruska má tri scenáre ekonomického vývoja v najbližších troch rokoch. Mohla by však pridať aj ďalší „stresový“ scenár, ktorý predpokladá pokles cien ropy. „Centrálna banka pracuje na štvrtom scenári, stresovom scenári, ktorý ráta s prudkým, výraznejším poklesom cien ropy,“ uviedla Nabiullina, ale nezverejnila ďalšie podrobnosti. Terajší pesimistický scenár predpokladá pokles cien ropy o 20 USD na barel. V prípade, že by sa tento scenár stal realitou, ruský hrubý domáci produkt (HDP) by v budúcom roku vzrástol o 0,5 %, v roku 2016 by posilnil o 0,3 % a v roku 207 by vzrástol o 0,4 %.

(1 EUR = 1,2712 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy