O2 spustí v decembri 4G sieť v Bratislave a Košiciach

Mobilný operátor O2 plánuje štart prevádzky najrýchlejšieho mobilného internetu LTE (Long Term Evolution) alebo 4G pre zákazníkov v Bratislave a Košiciach už v decembri tohto roka. Už tento rok tak bude táto sieť dostupná pre 165.000 zákazníkov operátora.
Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Martin Vlček, generálny riaditeľ O2, spoločnosť chce, vzhľadom na skúsenosti z európskych trhov, ako aj pripravenosť zariadení pre využívanie najmodernejšej siete, zamerať na rozumné investovanie. Momentálne je na trhu asi 4,6 % zákazníkov so zariadením schopným pracovať v 4G sieti.
„V tomto roku začneme Bratislavou a Košicami, v budúcom roku chceme pokryť 4G sieťou 50 % populácie Slovenska. Okrem toho výrazne investujeme do rozširovania 3G siete, ktorú sme v tomto roku posilnili v 180 lokalitách, rozšírili o 20 nových lokalít a do apríla 2015 rozšírime ešte do ďalších 90 lokalít,“ uviedol Vlček.
Ambíciou O2 je pokryť 70 % populácie výrazne rýchlejšie, ešte pred povinným termínom, ktorý je pre pridelené frekvencie určený na koniec roka 2018.
V rámci rozširovania pokrytia 4G sieťou spoločnosť odštartuje aj modernizáciu 2G siete, ktorá je primárne určená pre poskytovanie hlasových služieb. Táto modernizácia umožní rozšírenie kapacity hlasových služieb.
Aby zákazníci mohli využívať 4G sieť, potrebujú len SIM kartu a k tomu mobilný telefón alebo tablet schopné pracovať v 4G sieti. Už viac ako 50 % zákazníkov operátora má SIM kartu schopnú pracovať v tejto sieti.
O2 očakáva reálne rýchlosti v 4G sieti približne 20 až 25 Mbps pri downloade a 10 až 15 Mbps pri uploade.

Súvisiace články

Aktuálne správy