ČNB podľa očakávania úrokové sadzby nezmenila

Česká národná banka (ČNB) dnes podľa očakávania nezmenila úrokové sadzby, ani strop pre posilnenie domácej meny. Informoval o tom portál Patria.cz.
Centrálna banka sa na svojom dnešnom zasadnutí rozhodla ponechať úrokové sadzby na historickom minime, kde sa sadzby nachádzajú už dva roky. Dvojtýždňová repo sadzba tak zostala na 0,05 %, aj diskontná sadzba zostáva na úrovni 0,05 % a lombardná sadzba na 0,25 %.
ČNB tiež oznámila, že plánuje pokračovať v doterajšom intervenčnom režime a bude naďalej používať devízový kurz ako nástroj na uvoľňovanie menových podmienok. Potvrdila, že v prípade potreby bude intervenovať na devízovom trhu, aby udržala kurz českej koruny voči euru v blízkosti úrovne 27 CZK/EUR.
Tento kurzový záväzok považuje česká centrálna banka za jednostranný. To znamená, že bude predajom korún a nákupom cudzích mien brániť prílišnému posilneniu českej koruny pod úroveň 27 CZK/EUR, no v prípade oslabenia nad 27 CZK/EUR nebude zasahovať a ponechá kurz, aby sa pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na devízovom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy