Ekonomika eurozóny v 2. kvartáli mierne vzrastie

Ekonomika eurozóny v 2. polroku mierne vzrastie. Tvrdí to šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Konjunktúru totiž podľa neho podporia monetárne stimuly centrálnej banky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Globálne krízy však môžu mať negatívny vplyv na firmy aj na náladu spotrebiteľov, uviedol Draghi v rozhovore pre litovský denník Verslo Zinios. Ekonomika eurozóny v 2. štvrťroku stagnovala po 0,2-% medzikvartálnom náraste v prvých troch mesiacoch 2014. Vzájomné ekonomické sankcie medzi Ruskom a Západom však majú zatiaľ na konjunktúru len obmedzený vplyv, uviedol šéf ECB.
Draghi zdôraznil, že teraz sú na ťahu vlády krajín eurozóny. Dostali čas na presadenie štrukturálnych reforiem, ktoré podporia rast ekonomiky. Draghi tiež zopakoval svoj sľub, že ECB prijme v prípade potreby ďalšie opatrenia na uvoľnenie menovej politiky.
ECB v boji proti slabému rastu ekonomiky a riziku deflácie už znížila kľúčový úrok na rekordné minimum 0,05 % a prijala aj nekonvenčné opatrenia, ktorými chce podporiť úverovanie v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy