Odborová organizácia VC opäť hrozí štrajkom pilotov

Odborová organizácia Vereinigung Cockpit uviedla, že plánuje ďalšie protestné akcie v spoločnosti Lufthansa po tom, ako stroskotali rokovania o programe predčasného odchodu do dôchodku pre nemeckých pilotov.

Odborová organizácia Vereinigung Cockpit (VC), ktorá zastupuje zhruba 5 400 pilotov nemeckých aerolínií, uviedla, že plánuje ďalšie protestné akcie v spoločnosti Lufthansa. Toto vyhlásenie prišlo po tom, ako stroskotali rokovania o programe predčasného odchodu do dôchodku, pričom piloti Lufthansy žiadali, aby sa tento program zachoval aj pre pilotov, ktorí v spoločnosti ešte len začínajú pracovať.

Program vznikol pred 50 rokmi, kedy piloti mohli lietať iba do veku 55 rokov. Do riadneho dôchodku im vtedy chýbalo zhruba osem rokov. Lufthansa vtedy zaviedla program, na základe ktorého piloti v tomto prechodnom období dostávajú do 60 percent príjmov. Teraz však piloti v Európe môžu lietať do veku 65 rokov. Lufthansa preto chce svoj program zmeniť a zvýšiť vek na predčasný odchod do dôchodku na 60 rokov pre tých pilotov, ktorí začnú pracovať po roku 2014.

Hrozba štrajku nemeckých pilotov by ešte viac poškodila európskych cestujúcich, ktorých už negatívne ovplyvňuje štrajk pilotov leteckej spoločnosti Air France trvajúci už druhý týždeň. V snahe ukončiť tento nákladný štrajk, firma Air France-KLM ponúkla, že odstúpi od svojich plánov investovať do rozširovania svojej nízkonákladovej dcérskej spoločnosti Transavia.

Súvisiace články

Aktuálne správy