V Číne sa diskutuje o výmene šéfa centrálnej banky

V Číne sa uvažuje o výmene šéfa centrálnej banky. Dôvodom sú údajne nezhody týkajúce sa politiky banky, uviedol dnes Wall Street Journal (WSJ). Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa správy by mal guvernér Čou Siao-čchuan čoskoro odísť z čela čínskej centrálnej banky, pričom ako oficiálny dôvod bude uvedený jeho vek. Americký denník sa odvoláva na zdroje z Komunistickej strany Číny.
Čou Siao-čchuan totiž presadzuje trhové reformy, ako je napríklad liberalizácia úrokových sadzieb. Vedenie strany sa vraj obáva negatívnych dôsledkov na ekonomiku, ktorá sa spomaľuje. Okrem toho rastie tlak, aby centrálna banka opäť podporila hospodárstvo lacnými peniazmi. Banka sa však vyslovila pre stimuláciu ekonomiky prostredníctvom cielených opatrení.
Čou, ktorý je na čele centrálnej banky 11 rokov a je medzinárodne rešpektovaný, podľa WSJ zatiaľ zostáva vo funkcii pre strach z reakcie trhov na jeho odchod. Špekuluje sa, že kandidátom na nového guvernéra je bankár a expert v oblasti dozoru nad cennými papiermi Kuo Šu-čchin, ktorý je v súčasnosti guvernérom provincie Šan-tung.

Súvisiace články

Aktuálne správy