Škóti sa rozhodujú, čo to znamená pre trhy?

, Fidelity Worldwide Investment

Súčasný pokles hodnoty britskej libry v dôsledku obáv z odtrhnutie Škótska sa zdá byť prehnaný. V dôsledku prípadného "Áno" škótskej nezávislosti by mohli niektoré škótskej spoločnosti premiestniť svoje sídlo do Anglicka.

Britská libra v dôsledku obáv z osamostatnenie Škótska v priebehu posledných dní stratila veľa na svojej hodnote. Avšak tento pokles libry sa zdá byť prehnaný, aj keď mierne oslabenie voči americkému doláru je oprávnené. Naopak voči euru by mala byť libra silnejšia, pretože Bank of England priťahuje opraty menovej politiky, zatiaľ čo Európska centrálna banka ich naďalej uvoľňuje. Preto je v prípade škótskeho "Nie" odtrhnutiu treba počítať s výrazným rastom kurzu libry.

Pre britský bankový sektor by prípadné vyhlásenie nezávislosti Škótska znamenalo určitú neistotu. Najmä kvôli stále otvorenej otázke, akú menu by vlastne samostatné Škótsko používalo. Zástancovia odtrhnutia vyhlásili, že by radi zachovali platnosť britskej libry, čo však strany v Anglicku jasne odmietli.

Navyše sa môžu niektoré spoločnosti, napríklad Standard Life, rozhodnúť, že premiestnia svoje sídlo do Anglicka, čo bude predstavovať relatívne vysoké jednorazové náklady. Zaujímavé bude sledovať aj vývoj v energetickom odvetví, pretože prípadné odtrhnutie Škótska od Veľkej Británie by otriaslo spoločným trhom s elektrickou energiou. V oblasti energetiky sa dajú očakávať taktiež veľké debaty o budúcnosti ťažby ropy a zemného plynu, pretože veľká časť britských zásob týchto surovín sa nachádza v škótskom regióne. To je silný argument v prospech nezávislosti Škótska, avšak v prípade, že by k odtrhnutiu skutočne došlo, možno v tejto otázke očakávať ešte tvrdé vyjednávanie.

Autorom je Carsten Roemheld, stratég kapitálových trhov Fidelity Worldwide Investment.

Súvisiace články

Aktuálne správy