Švajčiarsko naďalej nedovolí franku príliš vzrásť voči euru

Centrálna banka krajiny na svojom štvrtkovom zasadaní potvrdila, že stále nedovolí franku stúpnuť nad hranicu 1,2 CHF/EUR

Švajčiarska centrálna banka na štvrtkovom zasadaní potvrdila svoju menovú politiku, v rámci ktorej nepovoľuje švajčiarskemu franku posilniť oproti spoločnej európskej mene viac ako na úroveň 1,2 CHF/EUR. Banka opäť zopakovala, že túto úroveň bude brániť intervenciami na devízovom trhu a v prípade nutnosti prijme ďalšie opatrenia.

 

Centrálna banka Švajčiarska zároveň ponechala úrokovú sadzbu Libor na nezmenenej úrovni, čiže v pásme 0 až 0,25 %. Takéto rozhodnutie banky očakávali všetci analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters. Švajčiarsky frank v uplynulých týždňoch posilňoval a smeroval k úrovni 1,2 CHF/EUR. To vyvolalo špekulácie, či centrálna banka krajiny podnikne kroky s cieľom zabrzdiť rast národnej meny. Naposledy švajčiarska centrálna banka proti sile franku intervenovala pred dvomi rokmi.

Za druhý štvrťrok tohto roka ekonomika Švajčiarska prekvapujúco vykázala medzikvartálny nulový rast. Export krajiny totiž poškodila stagnácia v Európskej únii, ktorá je pre Švajčiarsko hlavným vývozným trhom. Medziročne sa hrubý domáci produkt krajiny v období apríla až júna zväčšil o 0,6 %. Snaha švajčiarskej centrálnej banky nedovoliť franku stúpnuť nad hranicu 1,2 CHF/EUR podporuje ekonomiku krajiny už takmer tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy