Dôvera nemeckých investorov klesala 9. mesiac v rade

Index ekonomickej dôvery z dielne inštitútu ZEW v septembri klesol na 6,9 bodu z augustových 8,6 bodu

Dôvera nemeckých investorov a analytikov v septembri klesla najnižšie od decembra 2012. Výsledky prieskumu, o ktorom informoval v utorok inštitút ZEW, signalizujú, že najväčšia európska ekonomika pociťuje dopady ukrajinskej krízy, keď k neistote prispieva aj blížiace sa referendum o nezávislosti Škótska. Index ekonomickej dôvery z dielne mannheimského inštitútu oslabil na 6,9 bodu z augustových 8,6 bodu, keď klesal deviaty mesiac v rade. Index súčasných podmienok sa v septembri prepadol na 25,4 bodu z úrovne 44,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci a ocitol sa najnižšie od augusta. Ukazovateľ sa opiera o výsledky prieskumu, ktorý uskutočnil inštitút medzi 1. a 15. septembrom na vzorke 234 analytikov a investorov.

Na výhľad ekonomiky negatívne vplýva hrozba stupňovania sankcií medzi Západom a Ruskom, pričom aktivita v hospodárstve eurozóny zostáva slabá, uviedol hlavný ekonóm inštitútu ZEW Clemens Fuest. Veľké obavy vyvoláva aj referendum o nezávislosti Škótska, ktoré sa uskutoční tento týždeň, dodal ekonóm inštitútu Frieder Mokinski, pričom upozornil, že Veľká Británia je pre Nemecko tretím najväčším exportným trhom.

Nemecká ekonomika po silnom štarte v úvode roka v druhom kvartáli prekvapujúco klesla o 0,2 %. Organizácia pre ekonomickú spolupráce a rozvoj (OECD) v pondelok Nemecku zhoršila výhľad tohtoročného rastu na 1,5 % z májového odhadu 1,9 %. Minister financií Wolfgang Schäuble pripustil, že hospodársky rast môže byť v roku 2014 slabší než vládou prognózovaných 1,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy